- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Град величине ораха погодио општине Топола, Аранђеловац и Горњи Милановац

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Уђи у базу фотографијаГрад
Град - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2024
Пратите нас
Невреме праћено градом величине ораха захватило је у поподневним сатима већи део територије општине Топола и делове општине Аранђеловац. Олуја је захватила и центар Горњег Милановца, нису поштеђена ни поједина села, док је у деловима Чачка изазвана штету на пољопривредним културама.
Највише су страдала тополска села Липовац, Ваганац, Клока, Белосавци, Загорица, Наталинци, док су у околини Аранђеловца највише погођена села Бања и Вукосавци.
Према речима мештана тополских села штета на пољопривреди је огромна, узевши у обзир то да је ово други пут за последњих десет дана да их погађа овако снажно невреме.
„Град је падао скоро 20 минута, у дворишту је било као у сред зиме, све је било бело. Никада до сад није овако било, а што је најгоре киша и даље не престаје, а пада од пет поподне. Штета на воћу, поврћу и ратарским усевима је огромна. Како ће сељаци ово преживети ја не знам”, каже мештанин села Крчевац.
Према речима Мире Радовановић из тополског села Липовац, невреме је тај крај захватило у два наврата, прво праћено градом, а затим јаком кишом.
„Одједном се смрачило као да пада ноћ. Тамни облаци су се надвили са свим стран. Кренула је прво да пада јака киша, а онда је почео и град који је падао око пет минута. Затим је стало, прогрејало Сунце али је онда наишао други облак и поново почела киша”, рекла је она.
Иначе, Тополу је и у току прошле седмице погодило невреме праћено крупним градом који је изазвао штету на пољопривредним културама.

Центар Горњег Милановца забелео се од града

Јако невреме праћено обилним градом величине ораха захватило је око 17 часова територију Горњег Милановца.
Невреме је захватило центар града, а нису поштеђена ни поједина села.
Мештани наводе да је многима је уништена летина.
„У Широком пољу је падао око 20 минута и све је омлатио“, рекао је за Танјуг локални становник Тодор Јокић.
Сам центар Горњег Милановца забелео се од града.

Чачак: Плодови на пола преполовљени ударом града

Чачанска села Лозницу, Атеницу, Кулиновце, Јежевицу и Бањицу захватило је јако невреме праћено градом који је изазвао штету на пољопривредним културама.
Драгиша Иконић из Бањице каже да је прво падао само град док је након десетак минута почела и киша као и да је цело двориште било прекривено градом.
„Ако би на овоме завршило опет би било добро али лето је дуго. Тек ће се видети штета када буде угрејало Сунце. Где је ударио град ту нема помоћи. Добро је што није био онај ситни, јер уништава све, а овај крупни он уништи само ону воћку коју удари, остале не оштети“, рекао је Иконић.
Радован Терзић из горњег краја села Бањица каже да не памти овако крупан град који је био величине, како каже од ораха до гушчијег јајета.
„Падао је седам, осам минута сув град, а онда ударила и киша. Штета не може још увек да се процени. Није био чест град али онде где је ударио ту је кидао“, рекао је Терзић за Танјуг.
Чачанска села погођена градом важе за воћарска и у њима се гаје шљиве, јабуке, малине, нектарине, кајсије.
Терзић каже да је у свом засаду налазио плодове на пола преполовљене ударом града.
Београд - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2024
ДРУШТВО
Ново упозорење РХМЗ: Где се очекују суперћелијске непогоде у Србији
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала