- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Имамо друге обавезе“: Пакистан неће учествовати на конференцији о Украјини у Швајцарској

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаФедерални дворац (Парламент) у Берну
Федерални дворац (Парламент) у Берну - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2024
Пратите нас
Пакистан је одлучио да не учествује на конференцији о Украјини у Швајцарској, саопштила је портпарол Министарства спољних послова Мумтаз Захра Балоч.
„Швајцарска је позвала Пакистан да учествује на самиту 15. и 16. јуна. Међутим, због других обавеза, Пакистан неће учествовати“, изјавила је она на брифингу.
Такође је додала да се Пакистан налази на челу напора за обезбеђење глобалног мира.
Претходно, генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш изјавио је да неће присуствовати конференцији јер има друге планове.

Мировна конференција у Швајцарској

Швајцарска ће 15-16. јуна бити домаћин мировне конференције о Украјини, која ће бити одржана у близини града Луцерна. Русија неће бити присутна на догађају. Портпарол амбасаде Русије у Берну Владимир Хохлов раније је рекао за Спутњик да Швајцарска није послала Русији позив за учешће на самиту о Украјини, али да Москва у сваком случају неће учествовати.
Како је саопштило Министарство спољних послова Швајцарске, на мировну конференцију ће бити позвано око 120 земаља на нивоу лидера држава и влада.
Око 80 земаља потврдило је своје учешће на конференцији. Амерички председник Џозеф Бајден, као и кинески лидер Си Ђинпинг и председник Бразила Луси Ињасио Лула да Силва неће присуствовати конференцији.
Од учешћа су одустале и Никарагва и Мексико.
Москва је раније више пута истицала да је спремна за преговоре, али да је Кијев увео забрану на њих на законодавном нивоу. Запад стално позива Русију на преговоре за које Москва показује спремност, али истовремено Запад игнорише стална одбијања Кијева да се укључи у дијалог.
Кина - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2024
РУСИЈА
Кина: Потребна права мировна конференција коју ће признати и Русија и Украјина
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала