- Sputnik Србија, 1920
ЕУРО 2024
Европско првенство у фудбалу одржава се у Немачкој од 14. јуна до 14. јула 2024. године. Сва дешавања пратите уз Спутњик спорт.

Павловић о Енглезима: „Имају мане, можемо да их угрозимо“

© Sputnik / Петар Миловановић Страхиња Павловић
Страхиња Павловић - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2024
Пратите нас
Командант српске одбране Страхиња Павловић и момак који је синоним за борбеност причао је на конференцији за медије три дана пред меч са Енглезима. Како је рекао, имају и они својих мана, и неће се Орлови искључиво бранити на премијери 16. јуна од 21 час у Гелзенкирхену.
Страхиња је одговарао на питања припадника „седме силе“ на конференцији одржаној у бази Орлова у Аугзбургу.
Кад пишу и причају о вама, о Србији, инострани медији имају два става и два размишљања. Или да ћете бити пријатно изненађење или да ћете разочарати? Пријатно, кажу ако Србија пронађе посебности и особености, Србија ће засијати? Које су посебности које нас могу учинити и одвести у други круг?
„Пре свега мислим да смо за ове четири утамице показали да можемо да играмо добар фудбал, да играмо на гол више. Имали смо проблема позади, примали смо више голова него што би требало. Имали смо углавном проблеме у дефанзиви. Утакмице које смо могли да победимо да смо боље играли фудбал, да смо боље играли као тим. Радили смо доста на томе, ако наставимо да наставимо фудбал као из квалификација, биће све добро. То је наша највећа снага".
О вама лично, напредовали сте много у бројним сегемнтима, играте на високом нивоу?
„Па да, хвала. Мислим да сам имао две одличне године у Салзбургу и да сам доста напредовао тамо. Надам се да ће бити само боље и боље“.
Колико вам значи то што у последњој утакмици против Шведске Србија није примила гол? Знамо какве нападаче Енглези имају?
„Наравно да је добро то што нисмо примили гол против Шведске. Добро је за самопоуздање свих нас. Имали смо доста изазова које смо решили на један добар начин. Имамо овде подршку, велики број навијача био је на тренингу, приредили су нам сјајну добродошлицу. Наравно да ће нам значити да имамо подршку на свим утакмицама“.
На чему сте радили посебно, да ће екипа добити на мирноћи? На чему је селектор инсистирао и шта можете да нам откријете на тактичком плану, каква је припрема за овај турнир?
„Радили смо на ситним проблемима које смо имали у претходном периоду. Доста смо радили дефанзиву, нападачи су радили своје ствари. Гледамо да исправимо грешке из претходног прериода. Радили смо доста и на физичкој спреми, то су те неке ствари на којима смо радили“.
Да ли је време проведено на припремама довољно да се санирају све мањкавости које прате репрезентацију већ неколико циклуса? Да ли је селектор инсистирао да више играча из офанзиве помогне вама позади?
„Па сад, много више времена смо провели свакако него пред Светско првенство. Имали смо 15-ак дана. Имали смо припремне утакмице, сасвим довољан временски период да радимо на неким стварима. Ми смо екипа која игра на гол више, која игра доста офанзивно, радили смо на томе да и офанзивни играчи помажу доста нама. Видело се у прошлој утакмици цео тим напада и брани“.
Као и пред сваки већи турнир на ком учествује Енглеска? Сврставају се међу фаворите? Чини се да су из године у године расли. На њима ће бити огроман притисак у првом мечу? Да ли би то могло нама да буде нека шанса?
„То су све играчи који играју на високом нивоу и који су навикли на притисак. Мислим да то њима неће бити ништа непознато. Они су већ навикли да играју такве утакмице. Не видим ту ништа сапецијално што може нама да помогне. Ми знамо какви су, знамо како играју знамо све о њима. Неће бити уопште лако, убеђен сам да ћемо дати све од себе“.
У Бечу си постигао гол, Србија је званично највиша репрезентација на ЕП, да ли је скок игра наш адут?
„Највиша смо екипа и мислим да те ситуације треба да користимо. Имамо доста скакача и можемо да угрозимо свакога, дефинитивно ће то бити једно од наших оружја“.
Школа из Шапца дала чак тројицу репрезентативаца на ЕП? То је вероватно јединствен случај, ваш коментар?
„Један јако леп податак, три играча из једне школе. Саша Лукић, Вељко Бирманчевић и ја, живимо километар удаљености. Њих двојица су кућа до куће, знамо се од малих ногу. Овим приликом бих хтео да поздравим моју школу и све Шапчане“.
Немања Гудељ је био јуче, изговорио је реченицу да ће искуство из Катара много значити?
„Свакако да без обзира како је прошло првенство, све је то једно велико искуство за све нас. И мислим да смо то СП имали неке утакмице из којих смо могли доста тога да научимо. СЛажем се са њим и слажем се да ће то доста значити за све нас“.
Шта је то што Србија може да уради у дефанзиви и да спречи нападачки потенцијал Енглеза?
„Мислим да баш због тога што су опасни са свих страна, да морамо да се спустимо мало ниже доле и да пробамо да се бранимо сви заједно. Без обзира колико добри су они, мораћемо да играмо наш фудбал и да хоћемо да играмо нападачки и да постижемо голове. Мислим да ће нам у тој утакмици требати и једно и друго.
Да ли се дешава да сањаш како ће се велика утакмица одвијати?
„Не дешава ми се баш да сањам често. Али, нормално да доста размишљам о тој утакмици. Нормално да замишљам ситуације како би требао да реагујем, у неким ситуацијама".
Шта је вам је рекао Пикси по доласку у Немачку, и да ли би напао Енглезе да се ти питаш?
„Пикси нам је на првом састанку представио план и како он размишља. Први циљ нам је да прођемо групну фазу. И сви смо свесни да је то могуће, да само треба да будемо тим. Доста је причао о том да треба да играмо како знамо и умемо. Показали смо много пута да смо добра екипа. Исто тако указао нам је на грешке које смо правили као екипа. Што се тиче Енглеза, да ли бих их напао. Сигурно да бих издржао горе и да бих пробао да их притиснем“.
Причамо константно о врлинама Енглеза, да ли они имају неку ману?
„Па сигурно да све екипе имају предности и мане. Енглези имај усвоје. Видели смо против Исланда да су били организовани и да су успели да их угрозе и да их победе. Анализирамо све и сигуран сам да ћемо се припремити добро“.
Фудбалски тренер Александар Станојевић - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2024
СПОРТ
Партизан званично има новог тренера
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала