- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Америка и Украјина потписале још једно историјско – мртво слово на папиру

© AP Photo / Andrew HarnikВладимир Зеленски и Џозеф Бајден
Владимир Зеленски и Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2024
Пратите нас
Споразум о гаранцијама безбедности, који су потписале Сједињене Државе и Украјина, а који треба да представља мост ка чланству Украјине у НАТО, није ништа друго него „мртво слово на папиру“. НАТО неће примити Украјину у своје редове, нити јој даје гаранције, већ је само користи као потрошни материјал у борби против Русије.
Чак и западни експерти истичу да је ово веома далеко од онога што Украјинци заиста желе - право чланство у НАТО-у, јер одлука о пријему у Северноатлантски савез не може се тек тако повући, за разлику од парчета папира који се лако може „поцепати“.
Споразумом, који су потписали Џозеф Бајден и Владимир Зеленски у Италији, предвиђено је да Сједињене Државе у наредних 10 година обучавају украјинске војнике, да се јача сарадња у области производње оружја и технике и унапреди размена обавештајних података. Другим речима, у њима се само констатује оно шта се одавно дешава у пракси – велика војно-техничка помоћ Кијеву. Документ не укључује никакве обавезе Вашингтона да користи своје снаге за заштиту Украјине, нити садржи финансијске обавезе за америчку страну.
Руски експерти оцењују да је тај безбедносни споразум још један пи-ар трик нелегитимног украјинског председника Владимира Зеленског, коме је мандат истекао 21. маја и који причама о томе да ће Америка заштити Украјину обмањује свој народ.
Истовремено, овај споразум је и део предизборне кампање америчког председника Џозефа Бајдена, оцењује руски политиколог Иван Мезјухо, додајући да је тај документ у овом облику можда чак потребнији Вашингтону него Кијеву.
„Од почетка је било јасно да у овом споразуму неће бити ништа револуционарно... Овај документ више треба доживљавати као предизборни пи-ар америчког председника Џоа Бајдена, који данас покушава усмери пажњу јавности на то како он решава дугогодишње проблеме, пошто нема шта друго да прикаже као „америчку победу“. Он ће представити овај споразум својим елитама и друштву као намеру Сједињених Држава да наставе да подржавају Кијев... Мислим да ће се овај споразум Џозефу Бајдену вратити као бумеранг“, уверен је политиколог.
Споразум ће имати „извршни“ статус, односно неће захтевати одобрење Конгреса, што значи да ће имати мању правну снагу и да ће следећи председник моћи лако да га поништи. Уосталом, Вашингтон се и до сада једнострано повлачио из веома значајних уговора, укључујући и оне са Русијом.
© Sputnik / Stringer / Уђи у базу фотографијаСпоразум о гаранцијама безбедности, који су потписали Владимир Зеленски и Џозеф Бајден, а који треба да представља мост ка чланству Украјине у НАТО, није ништа друго него „мртво слово на папиру“
Зеленски и Бајден - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2024
Споразум о гаранцијама безбедности, који су потписали Владимир Зеленски и Џозеф Бајден, а који треба да представља мост ка чланству Украјине у НАТО, није ништа друго него „мртво слово на папиру“
„У САД ће ускоро почети предизборне телевизијске дебате, a ако Бајденовом опоненту - Трампу буде дозвољено да учествује на изборима, он ће бомбардовати Бајдена питањима о Украјини и вероватно ће се дотаћи теме овог документа – празног папира, пошто однос Украјине и САД у сектору одбране не захтева такав документ... Ово је предизборни циркус“, каже Мезјухо.

Шта ће бити са испоруком „патриота“ и борбених авиона

Мезјухо оцењује да Вашингтон ради на томе да коначно пребаци највећи терет подршке Кијеву на европске савезнике.
„САД су већ давно пребациле питања безбедности кијевског режима на плећа Велике Британије и земаља Европске уније. Традиција Сједињених Држава је да прљави посао пребацује на своје млађе партнере у Европи. Стога, САД, у одређеној мери, сада перу руке“, додао Мезјухо.
Руски експерт Дмитриј Јегорченков истиче да ово није обавезујући споразум и оцењује да је он Вашингтону потребан из неколико разлога.
„Зашто потписују? Прво, Кијев је то упорно тражио. Друго, треба показати европским савезницима да и Американци нешто раде, а не само да њих на нешто приморавају. Ви, Европљани, дајете новац, имате обавезе испоруке оружја Украјини – а ми такође нешто радимо - потписали смо веома интересантан документ са Кијевом“, додао је Јегорченков.
Документ је у Украјини већ назван „гаранцијама безбедности“, иако о гаранцијама нема ни говора и он суштински ништа не мења.
У документу се помиње испорука ПВО система „патриот“ и снабдевање Украјине ловачким ескадрилама, укључујући ловце Ф-16, америчке производње, али руски политиколог Јуриј Светов оцењује да су то за сада само „пусте жеље Кијева“.
„Мислим да се ово питање разматра, али то не иде тако брзо како би Зеленски желео. Подсетићу вас да се прво појавило саопштење да ће Американци дати батерију ‘патриота’ која је ускладиштена у Пољској, а затим је Пољска рекла да од тога нема ништа, јер су јој ти системи потребни за сопствену одбрану. Тада је шеф Пентагона Лојд Остин изјавио да САД неће узети ‘патриоте’ Пољској. Дакле, речи Зеленског су једна ствар, а реалност je другачија“, каже Светов.
Он је подсетио на изјаве Берлина да ни Немачка, након три већ испоручена система, тренутно нема капацитете да обезбеди Украјини додатне системе ПВО „патриот“.
Политиколог је уверен да ће се исто десити и са најављеном испоруком „ескадриле авиона“.
„Чак су говорили да ће пребацити и Ф-35 и да ће их дати нека од скандинавских земаља, али Кијев још није добио ни Ф-16. Холандија је, преко министра одбране, поручивала да ти ловци само што нису стигли у Украјини, а сада час говоре да ће стићи крајем лета, час почетком јесени. На Западу, по свему судећи, вагају узимајући у обзир ситуацију. Спремни су за ескалацију у Украјини, али урачунавају ту и своје губитке. Наше супротстављање тенковима ‘абрамс’ довело је до тога да је Америка најавила да неће модернизовати постојеће тенкове, већ да ће створити нову платформу. Авионима Ф-16 је готово одзвонило, мада се њима и даље активно тргује. Уништавање ових авиона у Украјини могло би озбиљно да зада ударац америчком тржишту оружја и зато сматрам да су све то само лепе жеље Зеленског“, закључио је Светов.
Политиколог, потпуковник америчке војске у пензији Ерл Расмусен каже да овај безбедносни споразум у суштини само формализује оно што се дешава од 2014. - НАТО, а посебно Сједињене Државе су за ове године обучили скоро 50 хиљада војника и официра и обезбедили оружје Кијеву. Украјина је „црна рупа“ у буџетима већине западних земаља од почетка сукоба, рекао је он.
Политиколог сматра да споразум гарантује десетогодишњу обавезу, иако у њему није прецизиран конкретан износ помоћи. Према његовим речима, документ говори о размени обавештајних и других информација, што се већ ради. Али уз све то, овај споразум пружа могућност повлачења из њега у одређеном тренутку.
Споразум је потписан у Италији, где се одржава самит Г7, а на отварању самита постигнут је договор о америчком предлогу да земље чланице подрже зајам од 50 милијарди долара Украјини користећи замрзнуту руску имовину.
Америка је 16 земља која је потписала такав споразум са Кијевом, уз Велику Британију, Немачку, Француску, Канаду, Италију и Данску.
Председник Русије Владимир Путин и министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2024
Специјална операција у Украјини
Путинов предлог за мир
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала