- Sputnik Србија, 1920
ЕУРО 2024
Европско првенство у фудбалу одржава се у Немачкој од 14. јуна до 14. јула 2024. године. Сва дешавања пратите уз Спутњик спорт.

Србија би дала благо да га данас има – последњи десни бек за Спутњик: „Пикси не сме да се коцка“

© AFP 2023 / GERARD MALIEИван Дудић (десно)
Иван Дудић (десно) - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2024
Пратите нас
Иван Дудић био је последњи класични десни бек Југославије на нашем претходном Европском првенству у Белгији и Холандији 2000. године. У интервјуу за Спутњик причао је могућностима Пиксијевог тима, као и чињеници да би било опасно коцкање заиграти са тројицом позади на премијери против Енглеза.
Рак-рана Југославије, Србије и Црне Горе, Србије, Црвене звезде и Партизана су десни бекови. Дефицитарна позиција, нешто што не умемо да произведемо, за разлику од везних фудбалера или нападача.
Идеалан саговорник на ту тему био је Иван Дудић, који је 2000. године као замена за суспендованог Зорана Бату Мирковића (црвени картон против Хрватске у Загребу) добио четири утакмице казне, па је тадашњи бек Црвене звезде ускочио и водио је жестоке битке са ривалима.
Сада, 24 године касније Србија ће као самостална држава први пут наступити на Европском првенству, а Дудић је анализирао наш национални тим, причао је о недостатку десног бека, амбицијама Србије у борби са Енглезима, Данцима и Словенцима.
– Када је дефицит десног бека у питању, све то почиње од млађих селекција. Верујем да можемо да направимо десне бекове. Ево рецимо, сад имамо Косту Недељковића, ту је и Мимовић, ког рецимо Терзић хвали још више. Време ће показати, какав је Мимовић, али мислим да њихове физичке предиспозиције могу да одговоре највишим захтевима.
Због чега смо у дефициту са десним бековима, имамо и везне и нападаче, не кубуримо ни са крилима, али бекова „нема на мапи“, у Немачку сму отпутовали само са једним и то левим – Филипом Младеновићем?
– Тренд је такав, примамљивије су увек улоге нападача и везних играча. Тако и родитељи размишљају, та идеја фигурира код њих. Пре је била казна да неко игра десног или левог бека, отуда дефицит, а сада је то најбоља и најтраженија роба.
Какву Србију очекујеш против Енглеске на премијери?
– Па ја мислим да ћемо ми против Енглеза морати да играмо са класичним десним беком. Да скратимо простор у задњој линији да имају више самопоуздања. Чињеница је да нам одбрана не одише сигурнишћу, лако би могло после прве утакмице да се увуче нека нервоза. Пикси ће морати добро да извага за ту прву утакмицу са Енглеском, где би и бод био успех. Не сме да се коцка, да изађе са тројицом, то је моје мишљење. Мора да се појача и задњи ред, спора смо репрезентација, једна од најспоријих на турниру и немамо тај луксуз да изађемо толико офанзивно. Од првог дана када су почели припреме, мислим да би добар део стратегије требало да буде грађен око бокова, јер одатле долази највећа опасност. Ако Сака или Фоден узму да 'љујају' наше дефанзивце, биће баш незгодно. Мораће штопери да се ротирају, а ту је и Кејн...
Да ли мислиш да може да нам се понови Катар и због чега нас није било безмало четврт века на Континенталној смотри?
– Мислим да се увек надовежу после светских првенстава неки разни породични проблеми, неке ствари које немају толико везе са фудбалом и онда будемо лоши у квалификацијама за ЕП. Причамо у ФСС и репрезентацији, који треба као породица и фамилија да функционишу. Ми увек после Мундијала доживимо пад. Та нека организација, колико год добро деловала споља, изнутра није тако“. Резултати су демантовали да је све добро.
Како се ти сећаш ЕП 2000. године? Интересантан је био начин на који си добио позив од селектора Вујадина Бошкова...
– Мени је било драго што сам од мог кума Декија Станковића сазнао да ћу ићи на ЕП. Он је тада био са Михом у Лацију, а Миха је Бошкову био као син. Када је Бата направио тај гаф у Загребу, ја сам био стандардан играч у младој репрезентацији и у Звезди сам играо на високом нивоу ту последњу годину. Имао сам потписан уговор са Бенфиком и то је била моја одскочна даска. Имали смо већ целу конструкцију трансфера. Надам се да се и Пикси води том логиком да води само најбоље на тако велико такмичење. Јер, ФСС није приватна, него државна фирма и они су дужни да нам кажу како стоје ствари. После Катара нам је остао дужан одговоре...
На шта конкретно мислиш?
– Изостало је то неко обраћање јавности због чега смо прошли тако како смо прошли и што нисмо изашли из групе.
Какву Србију би волео да видиш у Немачкој?
– Ето, када ме већ питаш, желим да играмо храбро. У Катару сам очекивао много више, али се направила та нека беспотребна еуфорија и 'угасили'смо се. Где год смо нешто очекивали, нисмо добро прошли. Можда је сад и боље што нема еуфорије, да играчи немају притисак, да могу да пруже максимум.
Енглези на старту, затим следе Словенци, па Данци?
– Са бодом против Енглеза ти сигурно расту самопоуздање и вера у пролазак била би далеко већа. Проблем са Данцима је што све те скандинавске земље не играју неки претерано леп фудбал. Нас зову 'европски Бразилци', али ми смо толико далеко од тога да смо срећни што смо се пласирали. Имамо негативан скор са острвским селекцијама. У сваком случају, све је оствариво, нема предаје ни на једном фронту. Шта ће нам донети тај слоган видећемо, надамо се добрим резултатима“, завршио је разговор Иван Дудић за Спутњик.
Страхиња Павловић - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2024
ЕУРО 2024
Павловић о Енглезима: „Имају мане, можемо да их угрозимо“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала