- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

ЕПС: Нико никада није помислио на продају српског енергетског гиганта

© Sputnik / Бојана СтојадиновићРачун за струју
Рачун за струју - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2024
Пратите нас
Електропривреда Србије саопштила је данас да се у овој компанији не размишља о продаји ового гиганта, као и да то неће бити тема у будућности.
Електропривреда Србије (ЕПС) је саопштила да Странка слободе и правде (ССП) наставља са скретањем пажње јавности са квалитативних дугочеканих промена које се дешавају у ЕПС-у и да су тој странци усвајање Плана трансформације и именовање генералног директора на основу јавног конкурса "камење у њиховим ципелама" па се враћају на стару одавно демантовану причу о приватизацији.
Како наглашавају из ЕПС-а, председник ССП Драган Ђилас свесно обмањује јавности и то ни мање ни више него из Лазаревца, вероватно с намером да дижући непотребну панику заправо успори промене које су запосленима у ЕПС-у преко потребне.
"Зарад јавности важно је да јасно и гласно још једном поручимо да нико нити у руководству компаније, нити у држави никада није ни помислио на продају српског енергетског гиганта, то није и неће бити тема", наводи се у саопштењу акционарског друштва (АД) ЕПС.
У тој компанији наглашавају и да је једина намера свих промена које су евидентне та да ЕПС, као кључна државна компанија, остане стуб енергетске стабилности Србије, али као профитабилна, тржишно оријентисана компанија на понос сваком запосленом.
Подсећају и на чињенице да ЕПС први пут има Надзорни одбор који чине домаћи и страни стручњаци који су именовани на основу престижних професионалних каријера, а не политичких оријентација, као и да та електроенергетска компанија први пут има јасно дефинисан План трансформације који је добио подршку Међународног монетарног фонда (ММФ).
"ЕПС први пут има генералног директора именованог од стране професионалног Надзорног одбора, а не Владе, и то на основу јавног конкурса. Генерални директор је именован у законском року, у складу са Законом о привредним друштвима у власништву државе и он ће заједно са извршним менаџментом бити кључни носилац трансформације компаније", пише у саопштењу.
Истиче се и да је нови генерални директор ЕПС-а инжењер електротехнике са више од 30 година искуства, највећим делом управо у тој компанији, као и да је професионалац без мрље у каријери, уважени члан како колектива тако и научне и стручне јавности.
Надзорни одбор АД ЕПС је јуче је у законском року именовао Душана Живковића за генералног директора компаније и то је први пут после осам година да је директор ЕПС-а изабран путем конкурса.
Председник странке ССП Драган Ђилас је тим поводом у Лазаревцу рекао да је ЕПС добио директора који се "неће много мешати у свој посао" тврдећи да ће сад моћи да се "неометано настави уништавање највеће српске компаније", пренео је Танјуг.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала