- Sputnik Србија, 1920
ЕУРО 2024
Европско првенство у фудбалу одржава се у Немачкој од 14. јуна до 14. јула 2024. године. Сва дешавања пратите уз Спутњик спорт.

Краљ за Спутњик о Србији на ЕП: „Аргентински сценарио – фантазија“

© Sputnik / Лола Ђорђевић Ивица Краљ, спортски директор Партизана
 Ивица Краљ, спортски директор Партизана - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2024
Пратите нас
Ивица Краљ, бранио је гол Југославије на нашем последњем Европском првенству у Белгији и Холандији 2000. године, а сада 24 године касније анализира за Спутњик групу, прича о важности голмана у модерном фудбалу, као и шта је реалан домет Пиксијевих Орлова у Немачкој.
„Можда сам ја субјективан па причам о голманима тако. Сматрам стварно да је стуб сваке екипе добар голман. Тако је увек било, а сад поготово. Голман једноставно мора да буде као играч, да имају ту способност играња ногом. Ако у данањше време немаш тај квалитет, ниси за велики ниво“, почео је разговор за Спутњик специјал о Европском првенству.
Познато је да је Пеп Гвардиола међу првима имплементирао да голман мора да буде "писмен", да ако затреба може да игра и задњег везног. Краљ о томе каже.
„Што се тиче Гвардиоле, његов стил игре је такав да голман мора да буде укључен у целу причу. Али није то само Гвардиола, можда он јесте међу првима, али сада то траже сви тренери. Ми имамо ту срећеу да имамо четири-пет квалитетних голмана".
Како је Краљ истакао, Србија има четири, пет врхунских голмана и то је можда главобоља за селектора Стојковића, али и велика предност.
"То су слатке муке за селектора. Без обзира ко од тих голмана, ту је и Јовановић наш из Партизана. фантастичну сезону је имао. Имамо стварно срећу да имамо четворицу голмана где човек не може да погреши кога год да стави. Несрећа голмана је што може да буде само један, остали да буду са стране, али кажем., толико је већа срећа за селектора".
Енглези, први и најтежи ривал, фаворити за освајање. Ако неку слабост имају, то је онда голман. Џордан Пикфорд, напримао се голова у Евертону. Влаховић, Митровић и екипа могли би то да искористе.
„Истина, можда Пикфорд није на неком топ нивоу, али далеко од тога да је лош голман. Јесте Евертон имао такву сезону какву је имао, али Пикфорд брани већ дуже време за национални тим, није то случајно. Први је избор, има искуство играња сваке недеље на том нивоу, плус велика такмичења. То искуство много значи. Не мислим уопште да је то слаба тачка Енглеске. Можда није толико велико име као што су ова имена у другим линијама екипе, али кажем опет, можда сам ја субјективан и гледам другачије на голмане. Пикфорд игра сјајно ногом, има одличан пас“.
На питање шта очекује од меча са Енглезима, колико је битно психолошки сачувати екипу у случају лошијег резултата и отварања? Колико је битно остати трезвен у глави после те утакмице, Краљ је одговорио:
„Треба пре свега бити мирне главе. Свиђа ми се што последњих месеци нема велике еуфорије и то је мањи притисак на играчима. Није као свих ових година када смо били више него еуфорични. Из неке скромности треба отићи на Европско првенство, а знамо да имамо квалитет. Енглези јесу фаворити и за освајање, чињеница да није добро што играмо то прво коло, као што смо са Бразилом на Мундијалу у Катару играли први меч. Али без обзира на све то притисак је и на Енглезима. Улазе у сваки меч да победе. Лако је рећи, треба доказати све то. Ми из неког мира треба да уђемо у ту утакмицу, и не сматрам да смо неки баш толики аутсајдери".
Словенци су нам други ривал, Јан Облак прва звезда. Са Краљем смо "премотали филм" на антологијски меч са Словенијом из 2000. године. Био је међу стативама и сведочио како се Југославија од 0:3 вратила са три гола за шест минута.
„У ту утакмицу смо ушли као велики фаворити. Губили смо за за кратко време 3:0, а онда смо за кратко време успели да окренемо утакмицу, могли смо чак и да победимо. То показује наш квалитет, лоше смо отворили, али смо опет добро завршили утакмицу. Можда је била та утакмица била лепа за гледање, са навијачке стране, за нас је то било поприлично турбулентно. Што се тиче Облака, годинама један од најбољих у Европи. И кажем, сигурно да је најбољи играч Словеније. Велики респект за њега, годинама је у Атлетику, када сте годинама на том нивоу и браните константно, то већ показује да је више него квалитетан голман и велика препрека за нас. Уз све остале добре играче које Словенија има“.
На затварању нас очекују Данци једна хомогена екипа и дуго изграју заједно. Налели су Пиксију први пораз на клупи Србије (3:0), Пикси је још тада рекао да би волео Данску на неком великом такмичењу. Остварило му се...
„Изгубили смо од њих ту пријатељску, није пријатно изгубити било када. Ко год да је дошао на Европско првенство, свако долази са својим амбицијама. Нису можда атрактивна екипа, нису по именима толико јаки. Али, опет су они једна озбиљна турнирска екипа. Видећемо како ће да изгледају, не очкеује нико да ће бити лака утакмица. Али, опет, мислим да смо квалитетнији од њих уз сво поштовање".
Краљ навија да се Данцима врати мило за драго, да им се врати дуг са каматом.
„То је моја жеља, да ли ће то тако бити видећемо. Мислим да можемо да им се реванширамо“.
Данцима је Каспер Шмајхел бранио свих 10 у квалификацијама, Краљ о њему и чињеници да има пуних 37 година, али да су то најлепше године за голмана, каже.
„Па сигурно да се померила граница што се тиче играча и голмана. Дуже трају каријере, годинама је Шмајхел стандардан, има свој стил брањења, који неком може да се свиђа или не. Голман је можда пола тима, а он је, мислим, главни ослонац у тој екипи".
За сам крај разговора са Ивицом Краљем оставили смо прогнозу колико може Пиксија Србија. Да ли је коначно ствар „сазрела“ да изађемо из групе.
„Искрено бих волео, као и сви ми да буде тако. Велики успех што смо дошли на то такмичење. Било би идеално да прођемо групу. После 24 године смо на Европском првенству, што је опет са те стране успех. Много нам зависи од те прве утакмице са Енглезима. Тај пролазак у следећу рунду био би леп успех, а онда кад прођете у тај део такмичења, онда је све могуће. Онда, зашто не очекивати и нешто више? За почетак да не буде тензије и притиска на играчима нек' буду прави да прођемо тај први круг, па отом-потом, Вероватно ће апетити расти".
Краљ сматра да ће меч са Словенцима бити "преломан".
„Мени је све то подједнако, ја уопште не делим све те утакмице. Враћам се на Енглезе, јесу фаворити, али прва утакмица, сви су под неком тензијом. Видећемо како ћемо то да завршимо. Како год да се заврши следи та друга са Словенцима могла да буде преломна, пресудна“.
Присетили смо се начина на који се Аргентина попела на кров света у Катару. Пораз од Саудијске Арабије у првом колу и то после преокрета, а онда "Златна богиња".
„Па тако је, то је та прва утакмица. Ко је могао да очекује да ће Аргентинци да изгубе тада. Јел тако? То је просто било невероватно. Не знам да се икада и десило тако нешто. Било би лепо да ми прођемо тај први круг, а већ да нам се деси 'аргентински сценарио, то је фантазија. Ајмо за почетак да кренемо лагано утакмицу, по утакмицу, да видимо како ће се одвијати ствари. Велики успех био би пролаз из групе“.
За крај смо питали Краља да ли би веровао некоме да му је рекао да ће Србија чекати 24 године да поново буде актер ЕП?
„Наравно да не бих. Тотално незамисливо нешто. Ја гледам сад по свом детету, она има 23 године. Није се родила када смо последњи пут играли Европско првенство. Мундијале смо имали, европско нисмо. Не знам шта се дешавало. Две и по деценије да не учествујеш, учествовале екипе које су много слабије од нас. После толико година да будемо прави", завршио је разговор за Спутњик Ивица Краљ.
Јошко Гвардиол, Хрватска - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2024
ЕУРО 2024
Хрватска је пала због преписивања
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала