- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Иду ли бољи дани за односе Београда и Скопља: У Влади Северне Македоније први пут и представник Срба

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Демократске партије Срба у парламенту Северне Македоније Иван Стоилковић
Председник Демократске партије Срба у парламенту Северне Македоније Иван Стоилковић - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2024
Пратите нас
Србима у Северној Македонији се десила велика ствар јер су их до сада престављали само људи који су само по имену и презимену Срби, али који нису заступали интересе српске националне мањине, каже политиколог Душан Илић поводом вести да ће вицепремијер у новој влади у Скопљу бити Иван Стоилковић.
Мандатар за састав владе и лидер ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски саопштио је имена кадровских решења у новој влади а за вицепремијера и министра задуженог за односе између заједница предложен је Иван Стоилковић што је преседан јер први пут у македонској Влади представник Срба добија једну тако високу позицију.

Заслужена позиција за Србе

Стоилковић за Спутњик није желео да коментарише ништа пре званичног именовања које следи идуће недеље, док је аналитичар Душан Илић са Института за европске студије ово назвао сјајном вешћу јер то значи да бисмо први пут имали аутентичног српског представника у влади Северне Македоније.
„Ми смо до сада били, условно речено, представљени својим сународницима у њиховој влади, али они су углавном били чланови македонских владајућих странака који су обитавали у њиховом парламенту само по имену и презимену као Срби, а нису заступали интересе српске националне мањине“, каже Илић.
Из тог разлога, додаје наш саговорник, ово је велика ствар. Иван Стоилковић је заслужно добио овакву позицију јер су и његова странка Демократска партија Срба и он сам све време били коректни и нису подлегали ситностраначким интересима.

Побољшање положаја Срба

„Нису се водили ускостраначким интересима већ су државотворно размишљали и ово је нека врста и заслужене награде од стране нове владе Северне Македоније предвођене ВМРО-ДПМНЕ,“ истиче Илић.
Колико и шта све може да се промени и на ком плану доласком Србина на место вицепремијера владе Северне Македоније, Илић каже следеће:
„Наш представник у новој влади би могао да побољша положај српске националне заједнице у тој држави и евентуално културне везе са Београдом. Што се тиче спољнополитичког курса Македонија га неће мењати, пошто су део НАТО пакта и на путу је ка чланству ка Европској унији.“
Такође, Илић напомиње да ако у будућности буде неких иницијатива које не иду у прилог Београду, наш представник тешко да ће моћи да на то утиче, али свакако ће моћи да јасно и гласно каже шта о томе мисли српски представници у Македонији.
Мандатар за састав владе и лидер ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски је рекао да је њихов посао да "Македонију врате људима“ и да долазе добра времена за грађане, али и да немају луксуз да не успеју, нити да понављају грешке прошлих режима који су изгубили везу са јединим сувереном народом.

Предлог састава македонске Владе

Мандатар је саопштио и имена нових министара у македонској Влади. Предлог за новог министра транспорта и потпредседника Владе је Александар Николовски, министар одбране Владо Мисајловски, а Гордана Димитриовска- Кочоска биће министарка финансија.
Тимчо Муцунски биће нови министар спољних послова и спољне трговине, Златко Перински министар локалне самоуправе, Стефан Андоновски за информационо друштво и дигиталну трансформацију, Борко Ристовски за спорт, а Сања Божиновска за енергетику, рударство и минералне ресурсе. Пољопривреду, шумарство и водопривреду водиће Цветан Трипуновски, културу и туризам Зоран Љутков, просвету и науку Весна Јаневска, а за политички систем Љупчо Димовски.
Досадашњи технички министар унутрашњих послова Панче Тошковски остаје на истој функцији, а министар задужен за интеграцију и спровођење Декаде Рома биће Шабан Саљиу.
Христијан Мицкоски - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2024
РЕГИОН
Христијан Мицкоски мандатар за састав нове Владе Северне Македоније
Гордана Сиљановска-Давкова - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2024
РЕГИОН
Гордана Сиљановска нови председник Северне Македоније, ВМРО-ДПМНЕ победник и парламентарних избора
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала