- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Изјава Столтенберга о нуклеарном оружју се не уклапа са декларацијом мировног самита

© Sputnik / Natalia SeliverstovaМосковски Кремљ
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2024
Пратите нас
Изјава генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга о могућности довођења нуклеарног оружја Алијансе у стање борбене готовости представља нову ескалацију тензија и не уклапа са декларацијом мировног самита о Украјини у Швајцарској, сматра портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Оно што је рекао господин Столтенберг не уклапа се у контекст исте те декларације која је усвојена јуче након конференције о Украјини одржаној у Швајцарској, коју уопште нису сви потписали. Ако не грешим, у њој се управо говори о недопустивости такве реторике. То је ништа друго до још једна ескалација напетости“, рекао је Песков новинарима.

С тим у вези, он је навео да, за разлику од западних званичника, руски председник Владимир Путин никада не покреће нуклеарну проблематику „по сопственој иницијативи“, већ одговара на питања новинара, међу којима и страних новинара.
Путин је веома пажљив када је то у питању, додао је Песков.
Претходно је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио за британски лист „Телеграф“ да земље НАТО-а разматрају могућност довођења нуклеарних бојевих глава Алијансе у стање борбене готовости. Столтенберг је навео да НАТО мора да демонстрира свој нуклеарни арсенал свету како би послао директан сигнал непријатељима Северноатлантског савеза.
У Швајцарској је у недељу на завршетку такозваног мировног самита о Украјини усвојена декларација. Међутим, 13 земаља, укључујући и чланице БРИКС нису потписале тај документ.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала