- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

МИП Швајцарске открио где би могла да се одржи друга мировна конференција

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаФедерални дворац (Парламент) у Берну
Федерални дворац (Парламент) у Берну - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2024
Пратите нас
Следећа конференција о Украјини неће се одржати у Европи, Русија треба да буде укључена у њу на неки начин, изјавио је шеф департмана за међународну безбедност Министарства спољних послова Швајцарске и руководилац швајцарске делегације на конференцији у Биргенштоку Габријел Лухингер.
Према његовом мишљењу, могуће место одржавања следеће конференције је Саудијска Арабија.
„Заинтересоване стране треба саме да предузму кораке за следећу конференцију по питању украјинског сукоба. Сада то није у рукама Швајцарске. Од овог момента, Швајцарска ће на захтев кључних држава деловати иза кулиса“, наводи се у саопштењу агенције.
Према проценама агенције, Лухингер је посебно разочаран одбијањем Кине да учествује на конференцији у Швајцарској. Према речима руководиоца швајцарске делегације, пре самита, он се лично срео са специјалним представницима Кине за Украјину и Русију, а Пекинг је сигнализирао јаку заинтересованост у мировном процесу.
„Неопходно је да се настави дијалог са Кином“, сматра Лухингер.
Поред тога, Русија би требало да буде укључена у некој форми, преноси агенција, позивајући се на речи шефа швајцарске делегације.
У Швајцарској је одржана конференција о Украјини на којој је учествовала 91 држава и 55 шефова држава, као и осам организација, укључујући ЕУ, Савет Европе и УН. Конференцији нису присуствовали амерички председник Џо Бајден, као ни кинески председник Си Ђинпинг и бразилски председник Луиз Инасио Лула да Силва. Швајцарска није упутила позив Русији за учешће на самиту. Кремљ је саопштио да је тражење излаза из ситуације у украјинском сукобу без учешћа Русије нелогично и узалудно.
Конференција о Украјини у Швајцарској - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2024
РУСИЈА
Путинов мировни предлог засенио швајцарски самит
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала