- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пекинг: Наставићемо да промовишемо политичко решење украјинске кризе

© Sputnik / Павел Львов / Уђи у базу фотографијаМинистарство спољних послова Кине, Пекинг
Министарство спољних послова Кине, Пекинг - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2024
Пратите нас
Кина ће наставити да ради са међународном заједницом, чинећи неуморне напоре да промовише политичко решење украјинске кризе, саопштило је кинеско Министарство спољних послова за Спутњик.
„Обратили смо пажњу на одговарајуће поруке у вези са украјинским питањем. Кина је увек држала објективну и праведну позицију и одлучно је и активно доприносила мировним преговорима“, наводи се у саопштењу Министарства на питање да прокоментарише изјаве руског председника.
У кинеском Министарству су подсетили да је Кина у фебруару 2023. године објавила став о политичком решењу украјинског сукоба који укључује 12 тачака, укључујући поштовање суверенитета, почетак мировних преговора и укидање једностраних санкција. Такође, у мају ове године Кина и Бразил заједнички су објавили консензус у шест тачака о политичком решавању украјинске кризе који је добио позитивне повратне информације од више од 100 земаља.
„Кина ће наставити да ради са међународном заједницом, чинећи неуморне напоре да промовише политичко решење украјинске кризе“, истиче Министарство.
Истовремено, кинеско Министарство спољних послова није одговорило на питање да ли би Пекинг био спреман да обезбеди платформу за дијалог Москве и Кијева ако се стране сагласе да отпочну мировне преговоре.
Раније је председник Русије Владимир Путин изнео нове мировне предлоге за решавање сукоба у Украјини, који предвиђају признавање статуса Крима, ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области као делова Русије, утврђивање несврстаног и безнуклеарног статуса Украјине, њена демилитаризација и денацификација и укидање антируских санкција. Украјинска страна је ову иницијативу одбила.

О глобалној безбедности

У Министарству су истакли и да је Кина спремна да сарађује заједно са Русијом и целокупном међународном заједницом на реализацији концепта заједничке и одрживе безбедности.
„Кина и Русија, као сталне чланице Савета безбедности УН и велике силе у развоју, сносе важну одговорност за одржавање међународне и регионалне безбедности и стабилности“, навели су у кинеском Министарству на захтев да прокоментаришу иницијативу руског председника.
Напомиње се да је „Кина спремна да ради са међународном заједницом, укључујући Русију, на промовисању имплементације Глобалне безбедносне иницијативе, примени концепта заједничке, свеобухватне, кооперативне и одрживе безбедности, ради на томе да се легитимни безбедносни интереси свих земаља узму у обзир на избалансиран начин, и за мирно решавање несугласица и спорова између земаља кроз дијалог и консултације“.
Раније је руски председник, говорећи на састанку са руководством руског Министарства спољних послова, изјавио да је дошло време да се разговара о гаранцијама колективне безбедности у Евроазији и смањи присуство ванрегионалних војних снага. Русија је заинтересована за озбиљан развој дијалога у УН о стварању система недељиве безбедности, додао је Путин.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала