- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

СИПРИ: У свету повећан број нуклеарних бојевих глава у борбеној готовости

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаПротивтенковски ракетни систем "Корнет Д1" и нуклеарни лансер "Јарс"
Противтенковски ракетни систем Корнет Д1 и нуклеарни лансер Јарс - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2024
Пратите нас
Девет земаља наставља да модернизује своје нуклеарне арсенале, уз повећање броја нуклеарних бојевих глава у стању борбене готовости, саопштио је Стокхолмски међународни институт за истраживање мира ( СИПРИ).

„Девет нуклеарних сила – Сједињене Америчке Државе, Русија, Велика Британија, Француска, Кина, Индија, Пакистан, Северна Кореја и Израел – наставило је да модернизује своје нуклеарне арсенале, а неке од ових земаља су поставиле нове нуклеарне системе наоружања у 2023. години“, наводи се у извештају.

Напомиње се да, иако укупан број нуклеарних бојевих глава наставља да опада, постоји повећање броја нуклеарних бојевих глава у стању борбене готовости. Према речима директора СИПРИ-ја Дена Смита, овај тренд ће се вероватно убрзати у наредним годинама.
Аутори извештаја указују да је од 12.121 нуклеарне бојеве главе у свету до јануара 2024. године у стању борбеној готовости било око 9.585. Њих 3.904 је у то време било распоређено на ракетама или авионима, што је 60 више у односу на јануар 2023. године. Око 2.100 распоређених бојевих глава налазило се у стању борбене готовости на балистичким ракетама. СИПРИ пише да је Кина вероватно први пут ставила своје бојеве главе у стање високе борбене готовости.
У саопштењу се, такође, истиче да Индија, Пакистан и Северна Кореја тренутно раде на опремању балистичких ракета истовремено са више бојевих глава, што ће, вероватно, довести до повећања броја оперативно распоређених нуклеарних бојевих глава.
Раније је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг у интервјуу за британски „Телеграф“ изјавио да земље Алијансе преговарају о размештању више нуклеарног оружја и његовом стављању у стање борбене готовости, мотивишући то „претњама из Русије и Кине“.
Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2024
РУСИЈА
Москва: САД све активније демонстрирају своје нуклеарне могућности у "опасној близини" од граница
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала