- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Министарство просвете објавило решења за завршни испит из српског (матерњег) језика

© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆМала матура
Мала матура - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2024
Пратите нас
Министарство просвете објавило је данас решења за тест из српског, односно матерњег језика, недуго пошто што је завршни испит окончан у 11 сати.
Сви мали матуранти који су полагали завршни испит из српског, односно матерњег језика моћи ће да виде "кључ", односно решења, и тиме процене колико су успеха имали на тесту.
Решења су доступна на следећем сајту: https://prosveta.gov.rs/vesti/resenja-testa-iz-srpskog-maternjeg-jezika-5/
Испит је могло да полаже 67.430 ученика који су завршили осми разред и одраслих који су обавезно образовање завршили по програму за функционално основно образовање одраслих.
Одрасли ће све тестове полагати 18. јуна.
Сутра ће се за све мале матуранте одржати тест из математике, а прекосутра из изборног предмета.
Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић изјавила је раније за Тањуг да су све предузели да безбедност пре свега деце, а и самих тестова и тајност буду на нивоу.
"Задаци ће бити као и ових година по тежини - основни, средњи и напредни ниво ће се у оној сразмери у питањима распоредити као што је то било и до сада, тако да ћемо имати прилику да 66.970 ученика осмог разреда приступи испиту", навела је министарка.
Родитељи ће увид у прелиминарне резултате на нивоу школа и порталу Моја средња школа (њњњ.мојасредњаскола.гов.рс) имати у суботу 22. јуна, а истог дана ће моћи да поднесу и приговор на резултате завршног испита.
Листа опредељења за упис у средњу школу моћи ће да се поднесе путем портала Моја средња школа и непосредно у школи 26. и 27. јуна, док ће коначна листа опредељења (жеља) бити објављена 29. јуна.
Објављивање коначних резултата расподеле по школама и образовним профилима у основним и средњим школама биће 2. јула.
Упис у средње школе и ове године ће моћи да се обави електронским путем коришћењем наведеног портала Моја средња школа почев од 2. до 6. јула, преноси Танјуг.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала