- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Зимбабве спреман за чланство у БРИКС: Група способна да се супротстави доминацији Запада

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаБРИКС
БРИКС - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2024
Пратите нас
Република Зимбабве је спремна да се придружи напредној организацији БРИКС, изјавила је министар одбране земље Опа Мучингури-Кашири, на маргинама Међународног међупартијског форума у формату „БРИКС и чланице-партнери – Светска заједница за мултиполарни свет“, који се одржава у Владивостоку.
„Зимбабве је спреман да се придружи напредној групацији БРИКС-а, која нуди алтернативне повољне услове за слободну трговину са другим земљама“, рекао је министар, а преноси лист „Хералд“.
Она је истакла да се модел БРИКС гради на јединственим узајамним односима, који теже циљевима несврстаности, што је омогућило не само да се превазиђу идеолошка ограничења, већ и допринело економском расту заснованом на међусобном поштовању, заједничком напретку и просперитету.
Зимбабве, као и многе друге заступљене земље, уверен је да је БРИКС способан да се супротставви доминацији западних држава, да може да изазове њихове покушаје да сами доносе одлуке, као и да промовише уравнотеженију глобалну агенду.
Према речима министра, БРИКС и земље партнери граде ефикасан механизам развоја веза међу државама светске заједнице.
Мучингури-Кашири је у име Африке захвалила Русији на помоћи у области одбране и безбедности.
Претходно Малезија је објавила да жели у БРИКС, као и Турска, а руски председник Владимир Путин је поздравио одлуку Анкаре.
Пуноправни чланови асоцијације БРИКС су: Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужна Африка, Египат, Иран, Уједињени Арапски Емирати, Саудијска Арабија и Етиопија. Још око 30 земаља жели да сарађује са БРИКС-ом у неком формату.
Председавање БРИКС-ом прешло је на Русију 1. јануара 2024. године, трајаће до краја године и обухвата више од 250 догађаја који имају широк спектар тема. Главни догађај биће самит БРИКС-а у октобру 2024. године у Казању.
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2024
РУСИЈА
Лавров: Близу 30 држава жели да сарађује са БРИКС-ом
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала