- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Други дан мале матуре: Осмаци полажу тест из математике

CC0 / Слика генерисана вештачком интелигенцијом / Школска табла, илустрација
Школска табла, илустрација - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2024
Пратите нас
Ученици осмог разреда основних школа у Србији данас полажу тест из математике, у оквиру завршног испита на крају основног образовања и васпитања.
Осмаци су у уторак полагали тест из српског, односно матерњег језика, а у четвртак, 20. јуна полагаће изабрани предмет.
Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић изјавила је раније за Танјуг да су све предузели да безбедност пре свега деце, а и самих тестова и тајност буду на нивоу.
„Задаци ће бити као и ових година по тежини - основни, средњи и напредни ниво ће се у оној сразмери у питањима распоредити као што је то било и до сада, тако да ћемо имати прилику да 66.970 ученика осмог разреда приступи испиту“, навела је министарка.
Она је навела да су за школску 2024/2025. планирана 72.522 места, а право да полаже завршни испит има 66.970 ученика.
Завршни испит почиње у 9 и траје до 11 сати и спроводи се у исто време у целој Србији, а уколико је испит почео са закашњењем, време испита се продужава тако да израда теста траје 120 минута.
Ученици су дужни да у школу дођу најкасније сат времена пре почетка испита, пише на сајту www.mojasrednjaskola.gov.rs.
На тест из математике ученици треба да понесу хемијску оловку која пише плавом бојом (не оловку „пиши бриши“), графитну оловку, гумицу, лењир, троугао и шестар.
Са собом треба да понесу ђачку књижицу, образац са идентификационим налепницама (образац 41, уколико се налази код ученика после пробног завршеног испита), као и прибор за рад.
Ученици не смеју напуштати просторију у којој се полаже испит првих 45 минута испита, као ни последњих 15 минута.
На завршном испиту није дозвољено коришћење мобилних телефона, паметних сатова, калкулатора, бележака, папира, нити других материјала који не спадају у прописан прибор за испит.
Сваки од тестова носи максимално 20 поена, а да би се израчунали поени за упис потребно је број освојених бодова на тестовима из матерњег језика и математике помножити са коефицијентом 0,7, а број бодова освојених на трећем тесту са 0,6.
Родитељи ће увид у прелиминарне резултате на нивоу школа и порталу Моја средња школа имати у суботу 22. јуна, а истог дана ће моћи да поднесу и приговор на резултате завршног испита.
Листа опредељења за упис у средњу школу моћи ће да се поднесе путем портала Моја средња школа и непосредно у школи 26. и 27. јуна, док ће коначна листа опредељења (жеља) бити објављена 29. јуна.
Упис у средње школе и ове године ће моћи да се обави електронским путем коришћењем наведеног портала Моја средња школа почев од 2. до 6. јула.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала