- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Министарство финансија Српске после одлуке Суда БиХ: Инсистираћемо на принудној наплати дуга

© Sputnik / Маријана КолаковићВлада Републике Српске
Влада Републике Српске - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2024
Пратите нас
Министарство финансија Републике Српске саопштило је да је Суд БиХ поново одгодио наплату дуга од 30 милиона КМ по правоснажној пресуди у корист Републике Српске против Управе за индиректно опорезивање БиХ на основу расподеле прихода и померио рок наплате до 11. јуна 2025. године.
Из Министарства финансија наводе да решење Суда није званично стигло у ово министарство, али је упућено банкама како би била спречена блокада рачуна Управе за индиректно опорезивање БиХ и онемогућена принудна наплата у корист буџета Републике Српске.
„Министарство финансија Републике Српске ће и даље инсистирати на принудној наплати уколико извршна пресуда Суда БиХ за измирење дуга по основу расподеле прихода не буде реализована“, наводи се у саопштењу, преноси РТРС.
Из Министарства упозоравају да се неизвршењем правоснажног судског решења ствара правна несигурност, а Република Српска трпи последице правне недоречености и компликованих односа у области индиректних пореза у БиХ.
У току 2018. године, провођењем поступка извршења блокадом рачуна Управе за индиректно опорезивање, Република Српска је успела да наплати 4,7 милиона КМ, док остатак средстава и поред правоснажне пресуде није извршен, јер је Суд БиХ донео решење којим привремено одгађа поступак извршења.
Из УИО БиХ речено је за РТРС да су добили решење Суда и да овај проблем мора бити решен, али тако да не изазове енормне трошкове за Управу, што је, кажу, већ био случај и због чега је принудно извршење решења Суда БиХ и обустављено.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала