- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Швајцарска за нас није неутрална држава

© Sputnik / Sergey Bobylev / Уђи у базу фотографијаПортпарол Министарства спољних послова Марија Захарова
Портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2024
Пратите нас
Русија и Швајцарска нису контактирале на тему самита о Украјини у Биргенштоку нити је могло бити контакта, Москва одавно не посматра Берн као неутралну страну, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Она је истакла да контаката нема из много разлога.
„Пре свега, не видим смисла да расправљамо о нечему што иницијално нема никакав значај нити практичну примену у реалним условима. Затим, Конфедерацију која је била домаћин таквог ‘скупа’, већ одавно не посматрамо као неутралну страну. Овај став је пренет Ињацију Касису“, истакла је Захарова.
Раније је министар спољних послова Швајцарске Ињацио Касис изјавио на конференцији за новинаре да ће Берн наставити контакте са Русијом након конференције о Украјини, одржане у тој земљи. Према његовим речима државе „одржавају редовну комуникацију“.
У Швајцарској је одржана конференција о Украјини на којој је учествовала 91 држава и 55 шефова држава, као и осам организација, укључујући ЕУ, Савет Европе и УН. Конференцији нису присуствовали амерички председник Џо Бајден, као ни кинески председник Си Ђинпинг и бразилски председник Луиз Инасио Лула да Силва. Швајцарска није упутила позив Русији за учешће на самиту. Кремљ је саопштио да је тражење излаза из ситуације у украјинском сукобу без учешћа Русије нелогично и узалудно.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков оценио је да је Швајцарска изгубила своју неутралност солидаришући се мањином држава Запада у вези са сукобом у Украјини.
Застава Швајцарске - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2024
Специјална операција у Украјини
Невероватно објашњење зашто у Швајцарској нико лично није потписао декларацију о Украјини
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала