- Sputnik Србија, 1920
ЕУРО 2024
Европско првенство у фудбалу одржава се у Немачкој од 14. јуна до 14. јула 2024. године. Сва дешавања пратите уз Спутњик спорт.

Антисрпско дивљање албанских и хрватских навијача – политика на простачки начин

© AFP 2023 / ODD ANDERSENАлбанија Хрватска
Албанија Хрватска - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2024
Пратите нас
Дивљање албанских и хрватских хулигана на Европском парламенту у фудбалу није неочекивано, показало је да се политика преноси на навијаче, а велике фудбалске утакмице су прилика да на површину избије племенски дух, каже за Спутњик социолог др Владимир Вулетић, професор Филозофског факултета у Београду.
Фудбалски савез Србије затражио је од УЕФА да најстроже казни навијаче Албаније и Хрватске који су током меча другог кола Европског првенства навијали уз скандалозне повике „Убиј Србина“.
Током 59. минута на утакмици Албаније и Хрватске, навијачи обе репрезентације заједно су певали „Убиј Србина“, док су Албанци уз то поносно истицали симболе такозване Ослободилачке војске Косова.

Политика изражена на простачки начин

Затровани односи који постоје у региону и за које се не виде да иду у добром правцу само се преносе на сваки други терен, између осталог и на спортски, а сјајна је прилика да се то искаже на великој, светској сцени, додаје Вулетић.
„Део тих људи, верујем можда чак и већи, чине људи из дијаспоре, и албанске и хрватске, и код њих је то још израженије. Они немају никакве друге везе са регионом осим оног што им медији на њиховом језику пласирају, тако да имамо нешто што повезује, с једне стране фрустрацију, али не зна се за шта је она везана, а са друге стране непријатељство које постоји. И увек је било кроз историју да су суседна племена у споровима, а онда се они који се не граниче удружују против онога ко је између.“
Тако је у политици - политика се преноси на навијаче, а навијачи то изражавају на себи својствен, специфичан и простачки начин, додаје Вулетић.
Осим тога вероватно је постојала жеља и идеја код хулигана да се тим провокацијама испровоцира нека реакција и да се на неки начин ослаби српска репрезентација, сматра Вулетић.
„Али добро, најбоље су показали и једни и други како им иде на овом такмичењу. Добро је што је УЕФА реаговала, добро је што је то остало забележено и није сва кривица, као што је обично било, сваљена на Србе.“

Дивљање Хрвата и Албанаца добро за имиџ Србије

Пријатељску атмосферу између српских и словеначких навијача у Немачкој Вулетић, објашњава чињеницом да се две земље не граниче и немају спорове.
„А кад немате директне спорове, зашто односи не би били добри? Као што су међусобно пријатељи Албанци и Хрвати, што не би били Срби и Словенци? Ако ћемо право, кад је била она прва Југославија, добар део политике тадашње Краљевине био је саздан на коалицији између Словенаца и Срба. То није ништа ново и мислим да стално имамо та повезивања која су на штету неког трећег. Добро је да је примећено ко шта ради јер та Европа, шта год ми о њој мислили, такву врсту понашања не толерише, ни изражавање таквих емоција, поготово ако они нису директно заинтересовани да се то подстиче.“
Вулетић оцењује и да дивљање албанских и хрватских навијача није лоше за имиџ Србије јер тако се види да нисмо ми ти који изазивају некакве проблеме, него да тај национализам потиче управо од ових за које не знамо тачно шта хоће.
Погледајте и:
Драган Стојковић Пикси - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2024
ЕУРО 2024
Пикси после Словеније: Заслужили смо гол, помешана су осећања, Срби не умиру тако лако
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала