- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ поручује Вашингтону: Дијалог о безбедности мора укључивати и Украјину

© Sputnik / Evgeny BiyatovПоглед на московски Кремљ
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2024
Пратите нас
Москва је спремна само за свеобухватан дијалог са Вашингтоном који ће обухватити и питања учешћа САД у украјинском сукобу, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Он се осврнуо на саопштење представника Савета за националну безбедност САД који је рекао да је Вашингтон спреман за дијалог са Москвом о нуклеарним ризицима.
„Очигледно, они који су дали те изјаве нису се потрудили да пажљиво прате претходне изјаве руског председника, а он је говорио о изгледима за дијалог, да смо спремни за дијалог са САД. Отворени смо за дијалог, али за широки, комплексни дијалог, који покрива све димензије, укључујући актуелну, повезану са сукобом око Украјини и непосредну умешаност САД у тај сукоб“, нагласио је портпарол Кремља.
Он је истовремено напоменуо да је дијалог Русије и САД крајње неопходан.
„Генерално, тај дијалог је крајње неопходан јер се проблеми гомилају. Постоји веома много проблема, повезаних са глобалном безбедносном архитектуром“, оценио је Песков.
Претходно је председник Русије Владимир Путин рекао да би Русија могла да унесе измене у своју нуклеарну доктрину услед разговора о могућности снижавања прага за употребу нуклеарног оружја. Према његовим речима, праве се нуклеарне експлозивне направе ултра мале снаге, а у стручним круговима на Западу круже идеје да би такво оружје могло да се користи и да у томе нема ништа посебно страшно.

Запад покушава да обузда Русију

Говорећи о реакцији Запада на посету руског председника Владимира Путина Северној Кореји и Вијетнаму, Песков је рекао да западне земље „дочекују на нож“ спољнополитичку активност Русије, јер покушавају да обуздају Москву.

„Свака спољнополитичка активност Русије, чак и ако је концентрисана у регионима непосредно уз нашу земљу, доживљава се непријатељски и вероватно кроз призму главног правца западних тежњи обуздавања Русије“, оценио је представник Кремља.

Према његовим речима, сарадња Москве са другим партнерима никада није била усмерена против трећих земаља.
„Она је усмерена искључиво ка просперитету народа земаља које учествују у сарадњи“, прецизирао је портпарол.
Москви је јасно да ће Вашингтон наставити да врши притисак на све своје партнере, укључујући и на Вијетнам, додао је Песков.
Гађање из комплекса Смерч-2  - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2024
РУСИЈА
Бела кућа се огласила након Путинове изјаве о нуклеарној доктрини
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала