Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Састанак ради састанка: Дијалог у коми, а Брисел сазива нову рунду

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIЖозеп Борељ и Мирослав Лајчак
Жозеп Борељ и Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2024
Пратите нас
Састанак на високом нивоу у оквиру дијалога Београда и Приштине неће донети ништа ново, а може се рећи да има више манифестациони карактер у функцији очајничког покушаја ЕУ да одржи дијалог и њихову улогу у томе, али и да се наметне решење које одговара и приштинској страни и западним центрима моћи, а то је да Србија прихвати признање Косова.
Ово је мишљење дипломате и бившег амбасадора Зорана Миливојевића поводом најављеног састанка на високом нивоу у оквиру дијалога Београда и Приштине на којем ће учествовати председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти. Састанак ће бити одржан у среду, 26. јуна, у Бриселу.

Састанак ради састанка

Састанком ће председавати шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ и специјални представник за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, а званичан дневни ред састанка није саопштен, мада из Приштине поручују да би на овом састанку могао да се дефинише пут ка нормализацији односа две стране. Шеф српске дипломатије Марко Ђуркић претходно је констатовао да је "дијалог у коми".
На питање има ли наде за било какав договор или ће и ова рунда проћи под паролом „слажемо се да се не слажемо“ Зоран Миливојевић за Спутњик каже да је ово покушај Европске уније да макар симболички да до знања да дијалог постоји као и њено посредовање у дијалогу.
„Интересантно је да се овај састанак одржава само два дана уочи завршног Самита ЕУ под белгијским председавањем, после чега ће администрација, која је сада на челу Европске комисије практично отићи. Дакле, за Бореља који је и руководилац ових преговора испред ЕУ ово ће бити опроштајни састанак,“ напомиње Миливојевић.
Према његовим речима, Борељ је овом рундом преговора обезбедио да и после његовог одласка нова европска администрација има на столу макар некаква симболичан доказ да је дијалог Београда и Приштине још увек у току и да посредовање ЕУ још увек има неког значаја.

Запад подржава Приштину

„Међутим, у суштинском смислу ту нема ничега новог у односу на пређашње стање. Када је реч о самом дијалогу и његовој суштини, нисам оптимиста, и не очекујем да се нешто ново деси, јер приштинска страна нема намеру да промени став. Лајчак се током посете Приштини састао са Бесником Бисљимијем, приштинским преговарачем, при чему му је поручено да приштинска страна може само да разговара о међусобном признању,“ подсећа саговорник Спутњика.
Приштина није ни поменула ЗСО, додаје Миливојевић, што је пак наш услов да се дијалог помери са мртве тачке.
„Када је реч о српској, односно нашој страни, за нас је питање ЗСО претходно питање из Бриселског споразума које Приштина није испунила. Дакле, наш услов да уопште можемо о нечему да разговарамо јесте формирање ЗСО. Међутим, западне силе очито подржавају приштинску страну, а Курти има прећутну подршку за политику коју води и за став да је признање Косова од стране Србије једини услов да у дијалогу дође до било каквог напретка. То је став и Запада, што значи да нема разлога да очекујемо неки резултат,“ каже Миливојевић.

ЗСО неће бити тема

Наш саговорник сматра да ће на дневном реду да буде Охридски споразум, а да ће се ЗСО поменути само са наше стране, пошто приштинска страна о томе неће да разговара.
„Европским посредницима остаје да наметну разговор о примени свеобухватног споразума, дакле Охридског споразума у чијој је основи признање Косова. Лајчак је, током посете Приштини и Београду тако нешто и напоменуо, рекавши да неке одредбе споразума треба да се примене, што значи да је притисак на српску страну која опет има своје јасне циљеве и црвене линије. У таквим околностима мислим да тешко да може нешто ново да се деси. ЗСО није у плану Приштине, а притисци западних сила су само вербални, јер у суштини нема воље да се на Приштину уопште врши неки притисак који би ишао на штету политике коју спроводи Аљбин Курти,“ закључује Миливојевић.
Иначе, ово ће бити четврти састанак Александра Вучића и Аљбина Куртија који Брисел покушава да организује у оквиру дијалога на највишем нивоу с циљем да се смири ситуација на терену и крене у процес нормализације односа. Претходна три нису дала никакве резултате.
Лого Европске уније на седишту Европског парламента у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2024
СРБИЈА
Најава из Брисела: Дијалог на високом нивоу наредне недеље, учествују Вучић и Курти
Мирослав Лајчак и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2024
СРБИЈА
Вучић Лајчаку: Повратак дијалогу лежи у имплементацији Бриселског споразума
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала