- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

После хаварије у четири балканске земље: Може ли цела Европа остати без струје

CC0 / Unsplash / Далековод
Далековод - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2024
Пратите нас
Предуслов да у више земаља дође до вишесатног прекида напајања струјом као што се десило у БиХ, Црној Гори, Хрватској и Албанији је то што су све земље Европе повезане у јединствени електроенергетски систем, каже за Спутњик Јелица Путниковић, главни уредник „Енергије Балкана“ а аутор емисије „Енергија Спутњика“.
Aко дође до поремећаја напона, односно до испадања неког великог далековода онда ће се то прелити и на суседне далеководе јер они су у јединственом систему и не познају државне границе, додаје Путниковићева.

Како је дошло до пада система

Стручњак за енергетику Жељко Марковић каже да сваки електроенергетски систем испуњава критеријум сигурности тако да по испадању једног вода не би требало да долази до других испадања, а систем би требало да нормално функционише и без тог једног елемента.
Према његовим речима, у петак је дошло до испадања једног далековода у Црној Гори а после 16 минута и до испадања једног далековода између Албаније и Грчке, али би сада стручне комисије требало да открију шта је био узрок тог испадања.
Посматрајући са стране, изгледа да је реч о реаговању дистантне заштите која обично реагује на квар, што значи да је био у питању кратак спој.
„Али могуће је да је испад далековода у Црној Гори пореметио и унео неке флуктуације у систем и у таквим случајевима хоће та заштита и лажно да реагује. После тога ситуација је поприлично јасна и долази до сукцесивног оптерећења. Албанија се напаја са стране Црне Горе и са тзв. Косова, затим испада тај далековод због оптерећења између тзв. Косова и Албаније, а онда нестаје напајање и из Црне Горе. Онда се и у Црној Гори јавља такво оптерећење па пада и подземни далековод који спаја Црну Гору и Италију, а потом и БиХ, па се тај поремећај преноси на електроенергетски систем БиХ преко којег је повезана и Далмација, тако да имамо вишеструке испаде разних водова.“

Снага Србије

Што се тиче Србије коју није задесио квар као четири јој суседне државе, ствари су биле повољне зато што је снага била таква да се то није одразило у великој мери на наш електроенергетски систем, додаје Марковић.
С друге стране, Електроенергетски систем Србије је добро повезан и са околним јаким системима у Румунији, Бугарској и Мађарској, истиче Марковић.
А електроенергетски системи су сви међусобно повезани преко регионалних центара за координацију сигурности, објашњава Марковић.
„Ти регионални центри раде по стандардној сигурносној анализи која се ради сваких сат, а у диспечерским центрима се то ради сукцесивно, минут за минутом. Испитује се управо тај критеријум сигурности 'Н минус један' и кад неки прорачуни покажу да је тај принцип угрожен, онда се предузимају одговарајуће мере које зависе од оног оператора мреже који је у диспечерском центру. Свакако се такве ситуације предвиђају и елиминишу али, као и у овом случају, деси се да нешто крене непредвиђеним током па и поред најбоље намере и опсервације неке се ствари не елиминишу. Просто, то је техника и неминовно долази до кварова тако да се могу десити и такве ситуације“, закључио је Марковић.

Север хтео да искључи југ Европе

Путниковићева додаје да би се због високих температура и убудуће могли дешавати такви падови система и вероватно ће сада у свим земљама доћи до повећане пажње тако да се у случајевима сличних испада проблеми не би преливали на суседне земље. И да, евентуално, цела Европа не остане без струје, истиче Путниковићева.
„Пре неколико година се десило да је дошло до проблема у Румунији и тада су у врху тог европског тела које гарантује напајање високонапонском струјном мрежом донели одлуку да једноставно 'исеку' везу између овог нашег јужног дела Европе и северног. Наравно, није свуда нестало струје али је постојала опасност да се ланчана реакција на далеководима пренесе и на север Европе. Али постоје технички и технолошки параметри како то може да се спречи и верујем да ће електроенергетски стручњаци радити на томе“, закључила је Јелица Путниковић.
Напајање електричном енергијом је после јучерашњег вишесатног прекида нормализовано у БиХ, Црној Гори, Хрватској и Албанији. Тачан узрок вишечасовног прекида снабдевања струјом још није познат, али се сумња на прекомерно оптерећење кључних 400 киловата интерконективних водова, што је за последицу имало каскадно преношење поремећаја.
Регионална хаварија догодила се у петак око 12 сати и 25 минута, а струју су након неколико сати добили сви делови четири државе региона.
Погледајте и:
Далековод - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2024
РЕГИОН
Покреће се детаљна истрага регионалне хаварије електроенергетског система
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала