- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Температуре у Србији у наредном периоду у паду, нови топлотни талас крајем јула

© Sputnik / Лола ЂорђевићЉуди се расхлађују на Делијској чесми у Кнез Михаиловој
Људи се расхлађују на Делијској чесми у Кнез Михаиловој - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2024
Пратите нас
Метеоролог Иван Ристић изјавио је да ће у наредном периоду температуре у Србији падати и да почетак јула неће бити претерано топао.
"У наредном периоду очекује нас промењиво време, а то је можда још и горе за здравље људи, јер ако су сваки дан спарине и кише то свако од нас осећа", рекао је он за Танјуг
Према речима Ристића, нови топлотни талас нас очекује у другој половини јула, док ће температуре од око 40 степени поново бити око 24. јула.
"Како будемо ишли према почетку јула, температуре ће полако, све више падати, тако да ће се наћи поново у том неком опсегу између 25 и 30 степени, које можемо некако да толеришемо, чак и са већом влагом", рекао је он.
Ристић је навео и да су сви претходних 12 месеци од јуна прошле године рекордни и најтоплији од 1960. не само у Србији већ и на планети, а најтоплији регион је Балкан.
"Значи, на планети Земљи највише одступање на нормалну температуру има Балкан са око 2,5 степена, а Босна и Херцеговина од земаља је најтоплија на планети", рекао је он.
Ристић је навео и да он има неку своју теорију која се зове тајна веза између климе, вулкана и земљотреса.
"По мојој теорији, геотермална енергија која стиже из дубине земље, она је одговорна за промену климе. Значи није само човек одговоран, него и та нека дешавања", рекао је он.
Ристић је додао и да смо ми својом урбанизацијом доста урадили на томе да ти ефекти буду још већи.
"Од 1980. имамо и пораст броја земљотреса за четири пута, имамо пуно и вулкана. Тако да, све иде у прилог томе да се нешто дешава испод и унутар земље, али и човек је доста урадио да то још поквари посебно урбанизација и сеча шума", рекао је он.
Кључан фактор који одређује циркулацију на планети Земљи, како је нагласио, је Пацифик и Индијски океан.
Он је рекао и да наша раса слабо подноси пустињски тип климе због спарине и влаге и да тада могу људи приметити појачане откуцаје срца.
"Јуче је влага била 50 одсто, а да бисмо се лепо освежили на температури преко 35 степени пријала би нам влага до око 10-15 одсто и тада не би толико осећали топлоту", рекао је он.
Према његовим речима, проблем настаје кад се ми знојимо, али то је без ефекта, јер наш зној не испарава.
"Да би дошло до хлађења нашег тела, зној мора да испарава. А кад је велика влага у ваздуху ви се можете знојити, него не може да испарава тај зној. Будемо мокри, али то нам не помаже, зној стоји на нама. Тај прелаз из течног у гасовито стање, то нас хлади", објаснио је Ристић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала