- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Хоће ли одговор Москве на гађање Севастопоља и убиства руске деце, бити жесток

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаЛовци Су-30СМ на прослави Дана победе у Севастопољу.
Ловци Су-30СМ на прослави Дана победе у Севастопољу. - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2024
Пратите нас
Какав ће бити одговор Москве на украјинско ракетирања Севастопоља, у коме су погинули и рањени цивили, зна само руски државни и војни врх, али руски војни експерти сматрају да би одговор Русија требало да буде „жесток“. Кремљ је кратко поручио – последица ће бити.
Стручњаци наводе да је најбољи одговор на овај терористички напад успех на бојном пољу, што се и дешава свакодневно, посебно у правцу Харкова. По њиховом мишљењу, Русија сада има све разлоге да нападне центре одлучивања како унутар тако и ван украјинске државе, а руске снаге би требало да интезивирају нападе и уништавају западне лансере и складишта ракета у Украјини, а такође и извиђачке дронове изнад Црног мора. Такође, ово питање, додају експерти, треба покренути на међународним платформама и сазвати хитан састанак Савета безбедности УН.
Оцене су да је ово био класичан терористички напад - коришћена је касетна муниција, гађано је подручје где није било ниједног војног објекта, а циљ је био да се убије што више Руса.
Руски војни експерт Алексеј Леонков подсећа да су Оружане снаге Украјине 23. јуна извршиле напад на Севастопољ с пет америчких оперативно-тактичких ракета „атакамс“ опремљених касетним бојевим главама. Одбијајући ракетни напад, руска ПВО је пресрела четири пројектила, док је пети експлодирао у ваздуху, што је довело до жртава међу цивилима. Повређено је 153 људи, од којих је око 80 хоспитализовано, међу којима и 27 деце. Четворо је погинуло - двоје одраслих и две девојчице од две и девет година, каже Леоков.
Он објашњава да је та једна ракета пробила руску ПВО пошто је у ваздуху промењена трајекторија лета пројектила. Специјалиста који је променио путању лета ракете је добро знао да ће она бацити касетну муницију на плажу на којој су се у том тренутку налазили цивили, истиче Леонков.
„У овом случају, радило се о цивилима који су се одмарали и купали у мору, а они су добро знали кога гађају. На плажи није било војних циљева, није било никаквих грешака у навигацији. Ово наглашавам за случај ако се буду правдали речима да су дејствовали ‘криворуки Украјинци’. Тамо није било ‘криворуких украјинаца’. Кориговање летова оваквих ракета врше само стручњаци високе класе“, наглашава војни аналитичар.
Експерти оцењују да су за ракетирање Севастопоља одговорне Сједињене Америчке Државе и кијевски режим. Другим речима, за овај злочин подједнако су одговорни сви учесници – украјинске оружане снаге, Американци који су испоручили ракете, наводили удар, и они који су командовали операцијом.
Леонков објашњава да се такав напад може извести ако имате извиђача у ваздуху који може да види како функционише противваздушна одбрана. Према његовим речима, кључну улогу у корекцији лета пројектила имао је амерички стратешки извиђачки дрон „глобал хоук“ који се налазио у близини Крима, у ваздушном простору изнад Црног мора и то у време напада Оружаних снага Украјине на Севастопољ.

Путин преузео контролу над ситуацијом у Севастопољу

Леонков сматра да је промена трајекторије у лету је нова опција за „атакамсе“.
„Такву тактику су користиле украјинске снаге уз помоћ америчких ментора, када су, на пример, лансирале ракете ‘сторм шедоу’ и ‘скалп’ тј. мењале су трајекторију лета како наша средства не би оборила те ракете. Ми смо успевали да их пресретнемо, али не увек. Оно што се догодило изнад Севастопоља, над плажом тог града, сугерише да су то нове ракете ‘атакамс’“, каже Леонков.
Ракете атакамс, домета 300 километара, на Севастопољ су испаљене из области Николајева.
„Они, наравно, очекују да ми одреагујемо на овај напад. Прошле године, све време су очекивали да ћемо употребити тактичко нуклеарно оружје, а ми га нисмо употребили. Наш председник је, на брифингу у Вијетнаму, рекао да ћемо реаговати у складу са тим какве ударе на нас изврше. То јест, уследиће одговарајућа реакција. Знамо да је јуче председник преузео контролу над целом овом ситуацијом у Севастопољу и мислим да ће се донети одговарајућа одлука“, каже Леонков.
Русија треба да све војно-извиђачке системе земаља НАТО изнад Црног мора означи као легитимне војне циљеве и обори их, сматра Леонков. Осим тога, потребно је затворити сав ваздушни простор од руских обала на најмање 300 километара.
„Имамо системе С-400 и С-300, а било је и информација о томе да се наводно појавио на Криму С-500. Ако је то заиста тако, онда циљ оправдава средство, пошто један дрон као што је ‘глобал хоук’ кошта више од 200 милиона долара“, каже Леонков.
Експерти истичу да је ово „унапред планирани терористички напад“, а да је Кијев намерно изабрао православни празник – Свете Тројице – за напад на Севастопољ, што говори о суштини кијевског неонацистичког режима и његовој патолошкој мржњи према свему што је руско.
Према њиховим речима, ракетни напад на Севастопољ и терористички напади у Дагестану, који су се догодили у истом дану, указују на то да се терористи контролишу из једног центра, а њихов задатак је да дестабилизују ситуацију у Русији, прошире панику и изазову протесна осећања против московских власти, што би за Кијев и, пре свега, Запад био важан елемент хибридног рата.
Експерти сматрају и да је напад на Севастопољ „својеврсни одговор на недавне мировне предлоге руског председника Владимира Путина“, који су и даље на снази.
Путин је 14. јуна, дан уочи почетка конференције о Украјини у Швајцарској, најавио спремност за мирне преговоре у циљу решавања украјинске кризе и навео услове неопходне за то – неутралан, ванблоковски, ненуклеарни статус Украјине, њена демилитаризација и денацификација, повлачење трупа са нових руских територија – Доњецке и Луганске народне републике, Херсонске и Запорошке области... У сваком случају, Русија не предлаже замрзавање сукоба већ његов прекид. Путин је поручио да предлог Русије за решавање кризе у Украјини неће заувек стајати на столу.

Шта је разбеснело Американце

Експерти оцењују да постоје и други разлози зашто је извршен овај напад. Један од њих је „освета Кијева“, јер кијевски режим не може да се помири са чињеницом да је Крим био и остао руски. Друго, покушавају да униште инфраструктуру Црноморске флоте, чија се база налази у Севастопољу. Намера је и да се упропасти летња сезона на Криму и тим полуострво економски ослаби.
Осим тога, Украјина намерно провоцира Русију како би Западу дала више разлога да помогне Украјинцима.
Експерти напомињу да руске оружане снаге сада раде на побољшању ваздушне и противракетне одбране. Према њиховим речима, неопходно је уништити непријатељске ракетне системе пре лансирања - „то није лако, али је могуће“.
Напад украјинских снага на плажу у Севастопољу је ескалација, пошто Вашингтон жели да започне „тотални рат“.
„Имам осећај, пролазе ми кроз главу такве мисли да Америка директно гура Европу у сукоб са нама, у директан сукоб са нама. Да ли је Европа за то спремна или није Американцима то није важно - они се баве сасвим другим стварима. А узгред, ми смо им те послове покварили када је наш председник отишао у Северну Кореју и Вијетнам. Испоставило се да су Американци тамо хтели да ‘тихо’ изграде ново утврђење, упориште, нову цитаделу, а ми смо им те планове покварили, јер су те земље потписале одговарајући споразуми са нама. Тако су се амерички планови урушили и јасно је да су они сада бесни, закључио је Леонков.
У Севастопољу и на Криму је 24. јун проглашен даном жалости. Руски председник Владимир Путин изразио је саучешће становницима Севастопоља.
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2024
РУСИЈА
Москва: Нема сумње да су САД умешане у терористички напад у Севастопољу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала