- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Велики пожар у фабрици литијумских батерија у Јужној Кореји, 16 погинулих, шесторо несталих /видео/

© AP Photo / Newsisпожар у фабрици литијумских батерија у Јужној Кореји
пожар у фабрици литијумских батерија у Јужној Кореји - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2024
Пратите нас
Најмање 16 људи је погинуло, а шест је нестало након што је избио пожар у фабрици литијумских батерија у Хвасеонгу у Јужној Кореји.
Пожар је избио у фабрици произвођача батерија „Арисел“ око 10.30 јутрос по локалном времену, преноси „Форбс“.
Локални ватрогасци су рекли новинарима да су из фабрике извукли 16 тела, као и четири повређена радника—међу којима су два у критичном стању.
Најмање шест особа је нестало и према речима званичника, већина су странци, укључујући кинеске држављане. Коначан број погинулих ће вероватно расти, јер је корејска новинска агенција Јонхап известила да је до сада пронађено 20 тела, позивајући се на ватрогасце на лицу места.
Како преноси Јонхап, ватра је горела више од четири сата пре него што је стављена под контролу око 15.10 по локалном времену.
Локалне власти су саопштиле да је пожар избио након експлозије неких батеријских ћелија у складишту фабрике где је се чувало 35.000 јединица—иако узрок експлозије остаје нејасан.
„Арисел“ је произвођач литијумских батерија, чији се производи користе у уређајима за мерење потрошње енергије, медицинским уређајима и уређајима за војну употребу. Компанија је већински у власништву јужнокорејске фирме за обраду метала „С-Конект“.
Литијумске батерије се користе за напајање електричних возила и готово свих модерних личних електронских уређаја попут телефона и лаптопова. Иако су ове батерије дизајниране са безбедносним карактеристикама, склоне су паљењу или експлозији када су изложене високим температурама, физичком оштећењу или препуњавању.
Пожари узроковани литијумским батеријама могу горети на високим температурама, а употреба воде може да појача пожар. Корејске ватрогасне власти које су гасиле пожар у понедељак су изјавиле да су користиле „суви песак“ уместо воде.
Јужна Кореја је један од кључних светских произвођача литијум-јонских батерија—иако је, као и већина других земаља, њена производна способност мања у поређењу са Кином.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала