- Sputnik Србија, 1920
ЕУРО 2024
Европско првенство у фудбалу одржава се у Немачкој од 14. јуна до 14. јула 2024. године. Сва дешавања пратите уз Спутњик спорт.

На рачун Југославије су ушли у историју и натерали надлежне на револуционаран потез /видео/

© AFP 2023 / PATRICK HERTZOGДанска шампион Европе 1992. године
Данска шампион Европе 1992. године - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2024
Пратите нас
Србија и Данска ће одмерити снаге у последњој утакмици прве фазе такмичења на Европском првенству, 32 године од чувеног такмичења на које је скандинавска репрезентација стигла захваљујући политичкој елиминацији Југославије да би на крају подигла и пехар. Али и натерала фудбалске руководиоце на револуцију.
Многе ствари су се догодиле те године, једна од њих је и срамотна елиминација Југославије, сјајна генерација је спречена да наступи на Европском првенству па се уместо ње на завршно такмичење ушуњала Данска.
Корак по корак, Данци су крчили пут до самог краја првенства које су и освојили, али су начином натерали надлежне да реагују и промене правила.
У финалу су Скандинавци наишли на моћну Немачку и головима у 18. и 78. минуту стекли су велику предност.
Али им то није било довољно – до краја утакмице су бесомучно крали време што је као резултат донело и промену правила.
Званична правила су промењена после тог финала, голман више није смео да хвата у руке лопту коју су му ногом враћали саиграчи – то је значило револуцију која је променила фудбалску игру.
Крађе времена неће бити у дуелу Данске и Србије, обе екипе морају да јуришају на победу да би остале у трци за пласман у другу фазу Европског првенства.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала