- Sputnik Србија, 1920
ЕУРО 2024
Европско првенство у фудбалу одржава се у Немачкој од 14. јуна до 14. јула 2024. године. Сва дешавања пратите уз Спутњик спорт.

Ковачевић за Спутњик: Верујем у Србију, нема калкукација – на победу против Данске!

© Tanjug / Nemanja JovanovicАлександар Митровић Србија
Александар Митровић Србија - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2024
Пратите нас
Дарко Ковачевић, легендарни југословенски нападач, поручио је у интервјуу за Спутњик пред меч одлуке Србије против Данске на „Алијанц а арени (21 час) да верује у Пиксија и Орлове.
Велики број утакмица бити или не бити током пребогате каријере одиграо је бивши нападач Јувентуса, Црвене звезде, Реал Сосиједада и бројних других европских клубова.
Дарко Ковачевић који тренутно обавља функцију спортског директора Олимпијакоса, сматра да нација треба да подржи фудбалере Србије, без обзира на епилог меча са Данцима, јер увек дају све од себе када се боре за дрес с националним грбом.
Како се припрема и шта је психоза у свлачионици када играш утакмицу коју мораш да добијеш, с обзиром на твоје богато искуство?
– То је индивидуално, ту нема пуно тог тимског спремања. Сваки играч на свој начин се спрема. Лично, увек сам размишљао како шта о противнику, ко ме чува. Имао сам увек ту неку позитивну трему пред утакмицу. Када нема те треме, онда знам да неће бити добро. Увек ту неку позитивну трему сам имао и кад почне утакмица све то оде. Увек сам се концетрисао на утакмицу. Увек сам размишљао пре утакмице, некад чак и слабије спавао, али психички сам се спремао, то је јако битно, каже за Спутњик Дарко Ковачевић.
© Фото : Фудбалски савез СрбијеДарко Ковачевић у улози спортског директора ФСС
Дарко Ковачевић у улози спортског директора ФСС - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2024
Дарко Ковачевић у улози спортског директора ФСС
Како коментаришеш то што ниједна екипа нема голгетера, много стрелаца са по два гола. Кејн, Лукаку и Филкруг једине праве деветке?
– Па добро, то је сад ствар да ли је неко на неком утакмици постигао хет-трик, дао један или два гола. Тога тренутно нема, али лако може да се окрене. Рус Саленко је на Мундијалу у Америци 1994. постигао пет голова на једном мечу и био најбољи стрелац. Релативна ствар, Лукакуу су рецимо три гола поништена. Голгетера има и то врхунских и чекамо нешто да се деси. Саво је био најбољи стрелац на ЕП 2000. године.
Да ли си приметио неку промену у фудбалу, неку иновацију у игри, да ли је фудбал еволуирао, да се дешавају неки нови модели, моменти у игри?
– Можда ето само та судијска надокнада која уме да буде предугачка. Е сад, да ли су судије добиле неке инструкције од УЕФА или је нешто друго у питању, то не знам. Али, рецимо, када гледамо европске утакмице, у Турској и Португалији се продужи меч по осам до 10 минута, а у Шпанији рецимо три, Енглеској пет, имам разлике и не можеш да их похваташ. То је питање за судијску организацију, не за играче.
Како коментаришеш што Србија на Европском првенству има осам златних Орлића са Новог Зеланда, и како смо дошли до тога да се прваци света боре за „голи живот“ против Словеније и Данске?
– Не гледам то као неуспех, већ као успех. Зашто ми нисмо добили Словенију? Зато што је то добра екипа. Тешко је добити данас било кога. За мене лично, то је успех, то што имамо чак осморицу Орлића који су стасали у сениорској репрезентацији. Како ко игра од њих, то је већ друго. Смена генерација се ближи, појавиће се и нови клинци код нас. После ЕП долази нови талас, има то Пикси у глави. А, ове што си поменуо, од Рајковића, преко Вељковића, Гаћиновића, Максимовића, то су све играчи 28-29 година, тако да причамо о готовим играчима и то је успех.
И за крај, да ли верујеш у Србију против Данске?
–Да питаш сваког играча рећи ће ти да верује! Верујем и ја. Нема калкулације, како и Данци тако и ми. Излазимо на терен и идемо на победу, знамо да са три бода идемо даље. Верујем, зашто не бих веровао? И зашто не би народ веровао у ове момке? Као бивши спортиста верујем, и сваки бивши спортиста верује. Онда немој да се такмичиш ако не верујеш. И кад играш против Реал Мадрида, верујеш да можеш да их победиш. Да верују и момци, верују, ја ћу уместо њих да ти кажем, а сад народ ако не верује... Не боји се нико од њих, изаћи ће да добију. Дај Боже да Митар проради, ма, није битно ко да гол, само да победимо и да изађемо из групе. И не треба критиковати момке, отишли су на ЕП после 24 године, не треба критиковати никога, Митар и Тадија сви су много дали, из поштовања да говоримо да су прави момци који су дали све за земљу и репрезентацију – закључио је интервју за Спутњик Дарко Ковачевић.
Гол у утакмици Хрватска - Италија - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2024
ЕУРО 2024
Самоуништење Хрвата: Ако не „убијеш“ утакмицу – она ће тебе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала