Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Србија посвећена сарадњи са ЕУ у мери у којој не угрожавамо своје виталне националне интересе

© Фото : Инстаграм/БудућностСрбијеПредседник Александар Вучић и европска комесарка за унутрашње послове Илва Јохансон
Председник Александар Вучић и европска комесарка за унутрашње послове Илва Јохансон - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2024
Пратите нас
Председник Александар Вучић састао се данас са европском комесарком за унутрашње послове Илвом Јохансон и поручио да је Београд у потпуности посвећен дијалогу са Приштином, али да је превасходно неопходно осигурати безбедност српског становништва и без даљег одлагања спровести све обавезе из до сада постигнутих договора.
„Истакао сам да се по питању Косова и Метохије налазимо у изузетно тешкој ситуацији, те да Срби са КиМ трпе неподношљив притисак и друге облике принуде изазване једностраним потезима Приштине“, објавио је Вучић на друштвеним мрежама.
Навео је да је имао добар разговор са европском комесарком о сарадњи са ЕУ, питањима илегалних миграција, усклађивању визног режима, наставку дијалога Београда и Приштине, као и о другим значајним питањима.
„Истакао сам да је Србија посвећена сарадњи у области спољне и безбедносне политике са ЕУ у мери у којој не бисмо угрозили своје виталне националне, политичке и економске интересе“, нагласио је Вучић.
Захвалио је комесарки на томе што је Србија од ЕУ препозната као поуздан партнер по питању миграција, док је поступање наше земље током дугогодишње мигрантске кризе оцењено као изузетно одговорно, хумано и солидарно.
„Србија наставља пажљиво да прати миграциона кретања и одговорно предузима мере у том смислу, што потврђује и данас потписани Споразум о оперативним активностима које спроводи Европска агенција за граничну и обалску стражу Фронтекс у Републици Србији“, рекао је Вучић.
Поздравио је усвајање Уредбе о Успостављању инструмената за реформу и раст за Западни Балкан, којом су предвиђена средства намењена свеобухватним реформама нашег региона, чиме је ЕУ показала своју опредељеност да се европска интеграција Западног Балкана продуби и интензивира.

Јохансон честитала Србији на резултатима у борби против кријумчарења миграната

Комесарка Европске уније за унутрашње послове и миграције Илва Јохансон изјавила је данас да је, захваљујући раду српске полиције, видан пад броја миграната у Европској унији.
Јохансон је у Палати Србија, где је потписан нови споразум између Србије и ЕУ о учешћу Фронтекса у обезбеђењу границе и са Северном Македонијом и Босном и Херцеговином, честитала Србији на резултатима у борби против кријумчарења миграната.
„Показали сте велику посвећеност и остварили добре резултате. Све више видимо пад броја миграната који долази у ЕУ захваљујући вашим добрим акцијама, али и мањи број незаконитих прелазака границе, а са друге стране повећање броја кривичних гоњења људи који су укључени у такве активности“, рекла је Јохансон новинарима.
Додала је да ће Европска комисија наставити да пружа подршку Србији на пољу унутрашњих послова.
„Ми ћемо наставити да се боримо против прекограничног криминала и само заједничким снагама можемо да наставимо даље и остваримо добре резултате“, закључила је Јохансон.
Ивица Дачић и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2024
СРБИЈА
Дачић: Србија штити своје, али и границе Европске уније
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала