Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Одлазећи Борељ прети Србији – у празно

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаШеф европске дипломатије Жозеп Борељ
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2024
Пратите нас
Одлазећим функционерима се обично дају најгори задаци јер кад оду не осећају последице тако да је природно да врше најгрубље притиске, док долазећи гледају да или уберу плодове тог притиска, или да их ублаже ради очувања нивоа и темпа дијалога, каже за Спутњик бивши шеф дипломатије СРЈ Владислав Јовановић.
Одлазећи високи представник Европске уније за спољне послове и безбедносну политику Жозеп Борељ поновио је захтев да Србија што пре мора да усклади своју спољну политику са ЕУ.

Прво ЕУ мора испунити услове према – Србији

Ако Борељ тражи од Србије да усклади своју спољну политику са спољном политиком ЕУ, онда би прво требало да ЕУ као међународна организација држава усклади свој став према Србији, истиче Јовановић.
„То значи да је она отворена за друге земље које хоће да постану чланице под једнаким условима. У случају Србије тај услов се не поштује и од Србије се тражи да одустане од своје најстарије покрајине Косова и Метохије, коју су водеће чланице ЕУ кроз злочин против мира ког је НАТО учинио према СРЈ, отели од Србије и прогласили је независном државом. Према томе, пре него што једна страна условљава другу требало би да покаже да је она спремна да испуни услове који њој припадају. ЕУ би морала да исправи почетни став према Србији и да каже да ће је прихватити под истим условима као и све друге чланице. А то значи са њеном целокупном уставом дефинисаном територијом.“

Борељов захтев – у празно

Јовановић сматра да би на тај начин требало одговорити на Борељове захтеве, односно да се ЕУ прво изјасни о свом кршењу тог кључног правила међународног права. Јер међународне организације држава могу бити отворене за друге чланице, али једино под истим условима, додаје Јовановић.
„Не могу да праве разне поделе на отежавајуће и неотежавајуће услове. То је оно што поткопава вредност тог Борељовог захтева јер да би неко био у позицији да тражи исправност другог, он сам мора претходно да буде исправан, а ЕУ уопште није била исправна према нама. Она је преко НАТО учествовала у злочину против мира према нама и онда је насилно присвојила нашу јужну покрајину, прогласила је независном, признала је и сада захтева од нас да то буде услов за наш улазак у ЕУ.“
Јовановић сматра да ништа неће бити од тог поновљеног Борељовог захтева поготово ако они мисле да би Србија због чланства у ЕУ требало да односе са историјским савезником Русијом учини непријатељским. То је немогућ захтев и као такав нема никакву перспективу да успе, истиче бивши шеф дипломатије СРЈ.

Политику ЕУ трасирају НАТО и Вашингтон

На питање да ли би Борељов наследник могао бити блажи према Србији, Јовановић одговара да је политика ЕУ трасирана, а да њу није трасирала ЕУ, него НАТО, односно Америка, док се ЕУ само уклапа у ту политику.
„С обзиром на проблеме на које је наишла ЕУ у многим земљама, вероватно ће бити принуђена да изврши анализу последица досадашње политике и да из тога извуче неке корективе. Какви ће они бити, видећемо, а сада видимо да је састав Европског парламента промењен и да тзв. суверенистичке чланице постају гласније, јаче и вероватно ће сутра бити повезаније. Тако да ће и то имати последице на укупно постављање ЕУ према нама, али се може десити да ће она бити толико у обавези да решава своје унутрашње несугласице, визије и неизвесности, да би због тога могла да заустави и цео тај процес примања нових чланица, укључујући Србију. У том случају, садашњи Борељов захтев изгубио би сваку актуелност“, закључио је Јовановић.

Борељ: Србија одлично зна шта је услов

Одговарајући на питање да ли је могуће да Србија постане чланица ЕУ, па да тек онда усагласи спољну политику са политиком ЕУ, Борељ је рекао да је делити исту спољну политику један од услова за чланство.
„Пут ка Европи подразумева усаглашавање ставова о спољној политици. Не можете се претварати да сте држава чланица и нарушавати заједничку спољну политику“, истакао је Борељ.
Према његовим речима, задатак изградње спољнополитичког споразума захтева да нове државе чланице деле основне принципе ове спољне политике.
„И Србија то одлично зна. То је један од услова на путу ка чланству у ЕУ“, нагласио је Борељ.
Борељ изјавио да је Европска унија спремна да продуби постепену интеграцију Западног Балкана и прошири подршку партнерима са Западног Балкана, али да им поручује да буду уз ЕУ у одбрани међународног поретка.
Погледајте и:
Жозеп Борељ и Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2024
СРБИЈА
Састанак ради састанка: Дијалог у коми, а Брисел сазива нову рунду
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала