- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Биста Николе Тесле откривена у Грачаници /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићБиста Николе Тесле - илустрација.
Биста Николе Тесле - илустрација. - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2024
Пратите нас
Уочи Видовдана на централном тргу у Грачаници откривена је биста српског научника и проналазача, Николе Тесле, последње вајарско дело Светислава Арсића Басаре, а под покровитељством Теслинe научнe фондацијe из Филаделфије и општине Грачаница.
Председница општине Грачаница Љиљана Шубарић изјавила је на церемонији откривања спомен бисте да је Тесла дошао међу своје.
„Ништа се не дешава случајно. Тесла нам је дошао овде, дошао је међу своје, међу свој, Теслин народ“, казала је Љиљана Шубарић.
На постољу бисте уклесано је: „Теслином народу, од Теслиног народа“.
Председник Теслине фондације у Америци, Никола Лончар најавио је да ће након постављања бисте, организација кренути у формирање Теслиних клубова и на Косову и Метохији, преко којих ће помоћи успостављању контаката овдашње деце и омладине, са вршњацима удружених преко клубова у Аустралији, Африци, Америци.
Спомен биста Николе Тесле је последњи рад вајара, академика Светислава Арсића Басаре, који је пореклом са КиМ.
Откривању бисте присуствовала је његова ћерка Гордана Арсић Комљеновић, која је навела да је јако емотивно доживела откривање спомен бисте, последњи рад свог оца.
„Желим да захвалим свима овде који су учествовали да последње дело мог оце, малтене је пар дана пре смрти завршио ову бисту, буде овде, баш у Грачаници недалеко од манастира, међу својим људима, онима који херојски издржавају све атаке и мислим да то можемо само ми и нико други, мислим на наш народ“, рекла је Гордана Арсић Комљеновић, пренео је РТС.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала