- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Књига есеја Боба Дилана у издању „Геопоетике“

© ГеопоетикаФилозофија модерне песме Боба Дилана у издању Геопоетике
Филозофија модерне песме Боба Дилана у издању Геопоетике - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2024
Пратите нас
Издавачка кућа „Геопоетика“ објавила је књигу есеја нобеловца Боба Дилана „Филозофија модерне песме“, у преводу Зорана Пауновића, а у оквиру своје едиције „Нотни списи”.
Богато илустрована књига „Филозофија модерне песме“ садржи 66 веома субјективних есеја о песмама необично драгим Бобу Дилану, саопштио је издавач.
„Упркос помало обмањујућем наслову, 'Филозофија модерне песме' није никаква филозофска расправа о уметности и сонг-рајтерском занату. Песме о којима Дилан пише крећу се у веома широком распону- од рокенрол класика, преко револуционарних химни, до потпуних опскуритета. Поред Дилановог невероватног музичког знања, у овој књизи највише долази до изражаја његова непогрешива способност да прецизно одреди шта песму или извођача издваја у мору савременика“, навео је преводилац Зоран Пауновић.
Међу извођачима који су се нашли у Дилановом избору су и наизглед неспојиво различити интерпретатори као што су Џуди Гарланд и група „Клеш“, Бинг Крозби и Елвис Костело, Доменико Модуњо и „Алман брадерс бенд“ – док с друге стране нема ни „Битлса“, ни „Стонса“, ни многих других који подразумевано представљају „обавезну лектиру“.
„За Дилана, међутим, ништа није неспојиво и ништа није обавезно – што врло јасно показују и текстови посвећени одабраним песмама, свакој по један. Боб Дилан је и у својим есејима луцидан, непредвидљив и потпуно јединствен аутор“, оцењује Пауновић.
Према речима директора „Геопоетике“ Владислава Бајца, Дилан нас у својим поодмаклим годинама подсећа да његовом знању, перцепцији и креацији, ни после Нобелове награде за књижевност – краја нема.
„Музичкој турнеји без краја придодао је и књижевну. Боб Дилан је вероватно најнеобузданији писац међу музичарима и најнеукротивији музичар међу писцима. Такорећи слободнолутајући филозоф. Свирајући перипатетик“, навео је Бајац.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала