- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Почетак нове ере: 70 година од пуштања у рад прве на свету нуклеарне електране

© Sputnik / RIA NovostiРеактор прве на свету нуклеарне електране у Обнинску
Реактор прве на свету нуклеарне електране у Обнинску - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2024
Пратите нас
Пре тачно 70 година пуштена је у рад прва на свету нуклеарна електрана. Прва нуклеарка развијена је у Обнинску у Калушкој области под руководством совјетских физичара Николаја Долежаља и Александра Лејпунског, пише портал „Руско историјско друштво“.

„Светска енергетска индустрија је ушла у нову еру. То се догодило 27. јуна 1954. године. Човечанство је још далеко од схватања важности ове нове ере“, прокоментарисао је раније руски академик Анатолиј Александров.

Када је домаћа индустрија 1948. године успела да покрене неколико индустријских реактора и успостави обогаћивање уранијума за потребе одбране, покренути су први радови на практичној примени атомске енергије за производњу електричне енергије, подсећа портпал.
Реактор нуклеарне електране коришћен је и за експериментална истраживања и производњу изотопа за медицинске потребе.
Према медијским наводима, у нуклеарки су обучаване посаде првих совјетских нуклеарних подморница, нуклеарног ледоломца „Лењин“ и запослени совјетских и страних нуклеарних електрана.
У чланку се наводи да је искуство стечено током рада електране касније омогућило почетак изградње многих нових нуклеарних електрана широм Совјетског Савеза.
Пуштање у рад прве нуклеарне електране на свету био је запажен догађај не само у Совејтском Савезу, већ и у читавом свету, пише „Руско историјско друштво“.

У многим државама покренути су пројекти коришћења нуклеарне енергије у мирне сврхе, а саму нуклеарку је у првих 20 година рада посетило отприлике 60.000 људи.

Након што је успешно радио скоро 48 година, реактор нуклеарне електране је угашен 29. априла 2002. године. Портал наводи да је данас на бази прве нуклеарне електране у свету отворен ресорни меморијални комплекс.
Нуклеарна електрана у Свердловској области у Русији - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2022
РУСИЈА
ИАЕА: Русија је светски лидер у развоју нуклеарне енергије
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала