- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Ко је најгори председник“: Оштре оптужбе у дебати - млак наступ Бајдена, Трамп прогласио победу

© AFP 2023 / ANDREW CABALLERO-REYNOLDSДоналд Трамп и Џозеф Бајден
Доналд Трамп и Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2024
Пратите нас
Дебата Џозефа Бајдена и Доналда Трампа показала дубоке поделе у америчком друштву пред новембарске председничке изборе. Оштре међусобне оптужбе у првом дуелу у историји у којем су учествовала два председника САД. Млак наступ Бајдена донео нове невоље стратезима његове кампање.
Трампов штаб прогласио победу у дебати у којој су се кандидати спорили ”ко је најгори председник у историји САД”. Дебата окончана без поздрава учесника.

Процват или расуло економије

Прва тема о којој су Бајден и расправљали током дебате била је економија, за коју је актуелни председник оценио да никада није била боља и да је у процвату, а Трамп да је у потпуном расулу.
Бајден је током дебате, која се у организацији Си-Ен-ЕН-а одржава у Атланти, у студију без публике, рекао да је када је дошао на функцију председника стање у економији било лоше, да је била "у слободном паду" после Трампа - са незапосленошћу која је порасла на 15 одсто.
"Сада имамо 800.000 нових радних места, али има још тога да се уради. Радим напорно да се изборим са проблемима поскупљења хране. Постараћемо се да снизимо цену становања. Потрудићемо се да изградимо два милиона нових јединица. Комбинација онога што ми је остало и корпоративне похлепе је разлог зашто смо тренутно у овом проблему", рекао је Бајден.
Додао је и да Трампова администрација није много урадила, и да су ствари биле у хаосу када је дошао на место председника.
Са друге стране Трамп је рекао да је за време његовог мандата економија била највећа у историји земље и да су сви били задивљени резултатима.

"Друге земље су нас копирале. Погодио нас је Ковид, а када смо то урадили, потрошили смо неопходан новац да не бисмо завршили у Великој депресији, какву смо имали 1929. Док смо завршили, урадили смо одличан посао. Имамо много заслуга за економију, много заслуга за војску, а нема ратова и толико других ствари. Све је било добро", рекао је Трамп.

Трамп је оценио и да су једини послови које је Бајден створио - послови за илегалне мигранте и послови који су се вратили након пандемије Ковида.
"Није урадио добар посао. Он је лоше урадио посао и инфлација убија нашу земљу. То нас апсолутно убија. Поред тога убио је медицинску и социјалну заштиту, упропастио је", рекао је Трамп.
На питање водитеља о намери да уведе царину од 10 одсто на сву робу која долази у САД, Трамп је рекао да ће то натерати земље, попут Кине, да плате много новца, да смање дефицит САД у огромној мери, док је водитељ констатовао да је под обе администрације - и Трампове и Бајденове државни дуг је скочио на рекордно висок ниво.

Питање абортуса

Они су током дебате расправљали, између осталог, о питању абортуса, односно о ранијој одлуци Врховног суда да одбаци тужбу којом се оспорава дозвола Управи за храну и лекове да регулише пилуле за абортус мифепристон.
"Врховни суд је управо одобрио пилулу за абортус и ја се слажем са њиховом одлуком да су то урадили и нећу је блокирати", рекао је Трамп.
Бајден је рекао да је идеја да жена може да оде код лекара који ће наоснову њених околности одлучити да ли она може да обави абортус или не.
"Идеја је да су државе у стању да то ураде. Има пуно младих жена које ц́е силовати тазбина, супружници, браћа и сестре и оне не могу ништа да учине поводом тога", рекао је Вајден.

Миграције

Када се ради о миграцијама, Бајден је рекао да је до сада много радо на томе да добије двопартијски споразум, да је за време његове администрације значајно повећан број службеника за азил.
"Он када је био председник одвајао је бебе од мајки, стављао их у кавезе, ми пазимо да се породице раздвоје. Ја сам променио закон на начин да сте сада у ситуацији да је 40 одсто мање људи илегално прелазе границу", рекао је Бајден.
Са друге стране Трамп је рекао да су у његово време границе САД биле најсигурније у историји, а да је Бајден решио да отвори границу.
"Отворио је границу за људе из затвора, менталних установа, лудница, терориста, имамо највећи број терориста који долазе у нашу земљу, сви терористи, широм света, не само у Јужној Америци, они долазе из целог света са Блиског истока, они пристижу", рекао је Трамп.
На питање о најављеној депортацији имиграната Трамп је рекао да Американци тренутно живе у "леглу пацова" јер не постоје границе, а све због, како је рекао "глупе политике".
"Долазе и убијају наше грађане на нивоу који никада нисмо видели. Ми то зовемо мигрантским злочином. Ја то зовем Бајденов мигрантски злочин. Они убијају наше грађане на нивоу који никада раније нисмо видели", рекао је Трамп.

О сукобу у Украјини

Говорећи о сукобу у Украјини Бајден је рекао да је Трамп охрабрио Русију да уђе у рат.
"Био је лош и по питању Авганистана. То је била тако ужасна срамота, најсрамнији тренутак у историји нашег државу да када је Путин то гледао и видео је неспособност", рекао је Бајден.
Трамп је рекао да рат у Украјини никада није требало да се догоди.
"А он је дао 200 милијарди долара сада или више Украјини. Дао је 200 милијарди долара. То је много новца. Немојте мислити да је икада било нешто слично овоме. Ја само указујем на новац који трошимо на овај рат. И не би требало да се деси да се тај рат реши између Путина и Зеленског пре него што ступим на дужност 20. јануара. Решићу тај рат, средићу га брзо", рекао је Трамп.
Упитан да ли би подржао стварање независне палестинске државе како би се постигао мир у региону, Трамп је рекао да би морао да размотри то.
Президент РФ Владимир Путин прибыл в Китай с официальным визитом  - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2024
СВЕТ
Америку више нико не поштује! Бајден и Трамп седам пута споменули име Путина
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала