- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Спроводе антируску агенду“: Нацрт изјаве о обустави учешћа Русије у ПС ОЕБС поднет Думи

© Sputnik / Наталья СеливерстоваДума
Дума - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2024
Пратите нас
Предлог изјаве Федералне скупштине о обустави учешћа Русије у раду Парламентарне скупштине ОЕБС поднет је Државној думи, саопштио је шеф одбора за међународне послове Думе, лидер фракције ЛДПР Леонид Слуцки.

„У нацрту изјаве саопштавамо да обустављамо наш рад и уплату свих доприноса ПС ОЕБС. У том периоду сва дејства која се тичу измена Пословника Скупштине, која имају за циљ наношење штете руској делегацији, сматраће се правно ништавним“, истакао је посланик.

Према његовим речима, Скупштина се од платформе за разматрање питања осигурања једнаке и недељиве безбедности у Европи претворила у гласноговорника „русофобичних политичара“ који спроводе антируску агенду Сједињених Америчких Држава и НАТО.
„Током много година ПС ОЕБС игнорише проблеме повезане са кршењем права националних мањина у Украјини и балтичким државама, као и слободу комуникације и образовања на матерњем језику, не обраћајући пажњу на богохулно величање нациста и њихових саучесника, угњетавање и убиства новинара који заузимају став другачији од оног формираног у Бриселу и Вашингтону“, наводи се у предлогу саопштења Федералне скупштине Русије.
Овакви инциденти су се догађали у Великој Британији, Пољској и Румунији.
Слуцки је такође објаснио да су руски посланици и сенатори више пута били подвргнути визној дискриминацији, када им неосновано нису дозвољавали улазак у одређену земљу ради учешћа на седница организације.
Он је додао да уколико руководство Скупштине ревидира своју русофобичну политику и испољи вољу за контруктивном сарадњом, Москва има право да размотри могућност повратка у ову организацију.
Према његовим речима, биће предложено да се документ размотри на пленарној седници 3. јула, када ће се разматрати и у Савету Федерације.
Претходно, председник Думе Вјачеслав Володин наложио је Одбору Думе за међународна питања да припреми одлуку о обустави учешћа Русије у Парламентарној скупштини ОЕБС.
Подсетимо, Румунија је раније одлучила да искључи не само Русију, већ и Белорусију из учешћа на седници Парламентарне скупштине ОЕБС-а, која ће се одржати од 29. јуна до 3. јула.
Шеф делегације Русије у ПС ОЕБС Петар Толстој такође је предложио да се обустави делегације у тој организацији, као и уплата чланарине.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала