Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучевић: Одлука о одлагању „Мирдите“ најбоља могућа у датим условима

© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆМилош Вучевић
Милош Вучевић - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2024
Пратите нас
Председник Владе Србије Милош Вучевић изјавио је да је безбедносна процена Министарства унутрашњих послова и БИА била да фестивал „Мирдита, добар дан“ треба да се одложи из безбедносних разлога и да је то, у датим условима, најбоља могућа одлука.
„Министарство унутрашњих послова и БИА, у заједничкој комуникацији, проценили су да постоји опасност да ће доћи до већег нарушавања јавног реда и мира, угрожавања безбедности људи и имовине. И то је процена државе. Држава има обавезу и право и дужност је да доноси такве одлуке“, рекао је премијер, одговарајући на питање новинара зашто нису обезбеђени услови за одржавање тог фестивала.
Вучевић је у Крушевцу, где је одржана централна манифестација поводом Видовдана и 635. годишњице Косовског боја, рекао да он не види смисао одржавања таквог фестивала у Србији.
„Покушали смо да учинимо све да покажемо да Београд и Србија прихватају и оне који нису добронамерни према нашој држави и нашем народу. Било је различитих предлога од министара. Ја сам рекао да је најбољи одговор према њима презир. То је моја порука за то што су они припремали да раде - презир. Јер ништа добро нису хтели да поруче Србима и Србији“, истакао је Вучевић.
Додао је да он не промовише да је део наше територије независтан и да нису рекли ниједну реч о страдању Срба и терору који се проводи над Србима на КиМ.
„А Београд је био спреман да се организује такав фестивал у исто време док се Петру Петковићу, директору канцеларије за Косово и Метохију, не дозвољава на Видовдан да уђе на део наше јужне покрајине. Али ми да имамо грађански рат по улицама и хаос, не исплати се. Нама да страдају полицајци, имовина и људи, да бисмо штитили оне које нам кажу да смо терористи, злочинци“, поручио је премијер.
Он је нагласио да је тај фестивал много пута организован у Београду и да није срећан због тога, али да је тиме Србија показала своју ширину.
„Питамо када ће они нас пустити да уђемо на део наше територије, када ми можемо да посетимо Србе на Косову и Метохији. И ви сви који причате о Мирдити и том фестивалу, питајте њих када ће они да омогуће нама да уђемо на Косово и Метохију“, рекао је Вучевић.
Он је истакао да су, с друге стране, они са КиМ могли да уђу у Београд, да их је полиција сачувала и да никоме не фали длака с главе.
„Иако, понављам, нико од њих не мисли ништа добро нама. Осим ако би се ми, наравно, одрекли своје територије, свог народа, рекли да Грачаница, Дечани, Архангели нису наши, него да припадају не знам коме, онда би вероватно рекли, е сад сте добри, сад сте прави партнери“, рекао је Вучевић.

„Враћање обавезног војног рока потребно да би чували мир, не за рат“

Вучевић је рекао да снажно подржава предлог обавезног враћања војног рока не да би се спремали за рат и да би спремали младиће да иду на нека бојишта и ратишта, него да би гарантовали независност, слободу и мир.
„Што нам је јача војска, мир је сигурнији“, истакао је он. Према његовим речима, то је највећа одвраћајућа сила према свима онима који су злонамерни према нашој држави.
„Док сам био министар одбране, урадили смо лаборат, односно предлог одлуке о враћању, односно укидању суспензије обавезног служења војног рока, пошто је суспендовано обавезно служење војног рока 2011. и упутили то ка војном кабинету председника Републике и врховном команданту Војске Србије и сад се чека јавна расправа“, казао је Вучевић и додао:
„Гледао сам истраживања и постоји велика подршка за враћање војног рока. Говоримо о мушкарцима од 20 до 30 година који би служили обавезни војни рок да и подржавају такву одлуку“.

„Забрана уласка малолетницима у стрељане била би добра корективна мера“

Вучевић сматра да би забрана уласка малолетницима у стрељане била добра корективна мера и додао да влада ускоро креће у законодавне активности у том смеру.
Вучевић је рекао да би влада можда за месец дана могла да упути прве предлоге закона Народној скупштине, а да ће се и о овоме разговарати и да ће то свакако бити тема.
Он је на питање новинара зашто још нису измењени прописи о раду стрељана, којима би се малолетним особама онемогућио улазак, истакао да подржава сваку меру која је превентивна према младима.
Навео је да подржава све рестриктивне мере контакта малолетних лица у неконтролисаним условима са оружјем, па је додао да зато сматра да је обавезно служење војног рока прави пут за младе који желе да науче како се рукује ватреним оружјем, који би то онда учили од официра, подофицира и војника Војске Србије.
Протест због најављеног фестивала Мирдита добар дан - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2024
СРБИЈА
МУП Србије донео наредбу — прекида се „Мирдита, добар дан“, демонстранти ипак на улици
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала