Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић: Несумњиво се ради о терористичком акту /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2024
Пратите нас
Несумњиво се ради о терористичком акту, изјавио је министар унутрашњих послова Ивица Дачић поводом напада на припадника Жандармерије испред Амбасаде Израела у Београду.
„Ради се о терористичком акту против државе Србије и против припадника Жандармерије“, рекао је Дачић, додајући да је Специјално тужилаштво преузело вођење случаја.
Дачић је навео да идентитет нападача још није утврђен, али да постоје индиције да је реч о вехабијском покрету, напомињући да то још нису потврђене информације.
Додао је и да је превентивно ухапшено још неколико људи у близини полицијских објеката.
„Заједно са безбедносним службама гледамо да повежемо читав тај случај. Не бих сада додавао неке детаљне информације, али као што сте и ви сами објавили, неке сумње су већ присутне. Индиције постоје да је реч о лицима која су већ позната безбедносним службама пре свега, а реч је о вехабијском покрету. Али то нису потврђене информације и не желимо да нарушавамо оно што тужилаштво ради“, навео је Дачић који је обишао рањеног припадника Жандармерије.

Појачане мере безбедности у Београду

Дачић је истакао да су превентивно у Београду појачане мере заштите, не само испред објеката као што су амбасаде и државне институције, већ и у тржним центрима и на шеталиштима.
Он је рекао да се очекује да ће у наредних неколико сати имати разрешену ситуацију око идентитета нападача.
„За сада постоје све индиције да је реч о мотивима који се тичу тероризма, јер нема другог мотива зашто би неко напао жандарма који стоји испред израелске амбасаде“, навео је он.
Нагласио је да је сада потребно завршити испитивање о којој особи је реч и онда тражити све узрочно-последничке везе и релације које постоје између тих људи.
„Оно што је најважније је да ће све наше снаге бити ангажоване, пре свега да водимо рачуна да се не деси нешто још после овога што се десило. Односно да не буде таквих случајева на местима где се налазе грађани“, рекао је Дачић.

Како се одиграо напад

Дачић је, после обиласка повређеног жандарма у Ургентном центру, пренео новинарима детаље напада.
„Он је обављао своју дужност обезбеђивања амбасаде Израела у кућици која се налази испред. НН лице је више пута прилазило полицајцу питало га где је музеј и слично, одлазио а затим се вратио, отворио врата кућице, носио је кесу са собом из ње извадио самострел и ранио полицајца“, рекао је Дачић.
Жандарм је испалио неколико хитаца из службеног пиштоља у НН лице, које је пола сата касније преминуло, додао је Дачић.
„Говоримо да је реч о НН лицу како не би нарушавали истрагу“, казао је Дачић.
Дачић рекао је да се повређени жандарм Милош Јевремовић (34) налази на операцији у Ургентном центру и да је она још у току. Додао је да лекари кажу да му можда сачувало живот то што није извадио стрелу.
Лекар у Ургентном центру рекао је новинарима да је пацијент животно угрожен и као хитан случај упућен у салу на операцију.
„Не можемо дати друге информације за сада“, рекао је доктор.
Дачић је додао да је повреда деликатна, јер су у близини крвни судови.
Полиција  - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2024
СРБИЈА
Припадник Жандармерије погођен самострелом испред Амбасаде Израела у Београду, нападач ликвидиран
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала