- Sputnik Србија, 1920
ЕУРО 2024
Европско првенство у фудбалу одржава се у Немачкој од 14. јуна до 14. јула 2024. године. Сва дешавања пратите уз Спутњик спорт.

Из Немачке о Пиксију и Србији: „Направио је вртић од Орлова – мора да оде“

© Tanjug / Marko Djokovic Драган Стојковић Пикси
Драган Стојковић Пикси - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2024
Пратите нас
Драгослав Степановић Степи, српски стручњак који живи и ради у Немачкој, анализирао је учинак Пиксија и Орлова који су испали са Европског првенства већ у групној фази. Стари „фудбалски вук“ је у разговору за Спутњик јасно поручио да Драган Стојковић треба да поднесе оставку, као и да су српски фудбалери подбацили.
Драгослав Степановић, некадашњи тренер Ајнтрахт Франкфурта, Војводине и других српских и немачких клубова, познат је као неко ко отворено каже шта мисли. Без устезања, већ директно – право у главу у мету. Тако је било и овога пута. Степи који током поменутог Европског првенства у Немачкој има на Спутњику рубрику „Златни брк“, сматра да је морални чин да Драган Стојковић поднесе неопозиву оставку и Србији уштеди милион евра, колико ће селектор, по свој прилици, инкасирати, уколико му ФС Србије уручи отказ.
Како оцењујете учинак Србије са Пиксијем на Европском првенству у вашој Немачкој?
– Веома лоше. Пикси је био много велики играч, али мислим да је као тренер двапут имао велику шансу у групама у којима је био, на Мундијалу у Катару и сада у Немачкој, и незадовољство је велико. Чини ми се да је овде у Немачкој, била таква атмосфера, људи су хрлили на стадионе, имао сам утисак као да се игра у Србији. Јер, видети уживо своје играче како побеђују, то је јединствена прилика, али они се нису одужили том народу. Стојковић би за то требало да преузме одговорност, јер он је бирао тим. Ову задњу утакмицу против Данске (0:0), кад играчи нису знали тим, то је нечувено. Када је против Португалије у Лисабону Митровића ставио на клупу, он је ушао и дао гол. Отишли смо у Катар, рекао сам тада да нема игру и да није нашао тим. Ми смо се кваливиковали и сви му честитају, али затим нисмо одмакли од квалификација. Екипа није имала храбрости да нападне Енглезе који су били у финалу претходног ЕП. Друго полувреме показало се да можемо и да знамо, али било је прекасно, треба имати срце и напасти од почетка.
© Фото : Принтскрин/Јутјуб - „Harald Schmidt“Драгослав Степановић
Драгослав Степановић - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2024
Драгослав Степановић
Шта није ваљало против Словеније и Данске?
– Што се тиче Словеније и Данске, довољно је рећи и признати да нам је голман у оба наврата најбољи играч – Предраг Рајковић. ПИкси као да је у обданиште отишао, направио је од ове групе обданиште. Атмосфера одлична, нико није направио никакве проблеме. Ниси ти мајсторе дошао ту да упозораваш и да људе припремаш за наредни живот, већ да играју за државу. Вучић који прави свуда терене за фудбал, ови резултати су требали да подрже ово што ради. Доћи ће до промена, неће да се меша, али је рекао да ће промена бити.
Поново смо последњи у групи, селектор прича да нисмо били врећа за ударање, да ли је оставка једини морални чин или треба селектору да се уручи отказ и да се плати милион који је убачен као клаузула приликом потписивања новог уговора непосредно пред ЕП?
– Апсолутно би био морални чин да поднесе оставку. У квалификацијама је успео, али није нешто играо да смо били одушевљењи. А за групе у Катару и Немачкој, је морални чин да преузме на себе одговорност, јер је он то направио. Морални чин да оде. Тужно како се ствари тренутно одвијају. Још он каже да не живи од тога, а неће да преузме одговорност. Срамота! Он треба да буде свестан, да то што прича, да то читају то и председници других земаља, а онда ће да помисле и да кажу: 'е немој овог, овај је опасан преговарач'. То се тешко врати. Образ се тешко враћа.
Ко вам се допао од осталих репрезентација, ко вас је разочарао?
– Аустрија и Шпанија су највише показале. Грузија је направила чудо са безименим играчима и једном звездом – Хвичом Кварацхелијом. Код нас ме нервира та прича да су наши дали све од себе. Све од себе си дао кад имаш резултат, а не овако. Атмосфера је била одлична, а не зна се кад ти игра капитен. Седи ти на клупи. Кажеш му ући ће против Енглеске на полувремену. Па, чекај, па што га ниси одмах у другом убацио? Толико је селектор контрадикторан, толико се не сналази шта треба шта не треба да каже. Много је препотентан, питају га да ли ће отићи по доласку на аеродром, а он каже следеће питање.
Да ли ће Немци лако против Данаца и како коментаришете што су Грузини први пут на ЕП и што су прошли у нокаут фазу, а нас тамо по обичају нема?
– Увек је био један тим изненађење. АКо узмемо да је Аустрија и много пута била изненађење и да је излазила из групе, као што је случај на овом ЕП, Грузија је сасвим сигурно још веће изненађење. Јер, такви тимови дају оним тимовима који нису ту били, показују им да има наде на том ЕП и они могу нешто да направе. За све остале ствари једна велика победа. То је неописиво шта се дешавало на терену, али за све оне Грузине који су кући и који нису могли да гледају уживо, могу да замислим шта је било. Они чине ово ЕП правим. Немачка кад погледам како су уживали, полако почиње да буде као 2006. где је Немачка била један центар где се веселило и играо добар фудбал. Хоће, проћи ће Данце. Они су се захуктали. Мусијала, Гиндоган и Вирц, како су се они нашли рођени преко, па дошли у Немачку. Енглези жале што нису узели Мусијалу за свој тим. Изгледа да ће Филкруг од почетка. Хоће, по свему судећи, Нагелсман са два шпица против Данаца, можда није ни тачно. Има ту идеју, али ћемо видети. За мене су Шпанци фаворити, одиграли феноменално. Немци дали осам голова, имају игру, направили највише шанси. Тек сад нас чека оно право, тамо где нас, нажалост, нема – рекао је Степановић за крај разговора за Спутњик Србија.
Срђан Бабић - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2024
ЕУРО 2024
Чак 18 „Руса“ на Европском првенству
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала