- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Духовни сусрет два нобеловца на Дрини – баш на Видовдан | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2024
Пратите нас
Шта је све обележило овогодишње Видовданске свечаности које су на овај велики празник одржане 11. пут у Андрићграду, како је протекaо духовни сусрет два нобеловца Адбулразака Гурне, овогодишњег добитника Велике награде Иво Андрић за животно дело, и нашег нобеловца чијем је живом делу и духу у част подигнут град са његовим именом на обали Дрине.
Како су се на једном месту срели награђени песник Саша Радојчић, сликар Славко Крунић и глумац Ненад Јездић – сазнајте од Спутњиковог извештача са лица места.
Зашто сматра да је данашњи свет позорница, на којој све више разних луда игра своје главне улоге, водећи нас у правцу који нас све забрињава, колико је та слика у дослуху са оним о чему говоре неки од Шекспирових јунака, као и шта ће све одиграти на јубиларном 10. Шекспир фестивалу и на сада већ познатој позоришној сцени у „Вили Станковић“ у Чортановцима – за Спутњик открива редитељ Никита Миливојевић, уметнички директор Шекспир фестивала.
Како су новинари виђени у модерном друштву, да ли су то храбри и непоколебљиви борци за правду и истину, досадна њушкала, папараци, боеми, или среброљупци спремни на све да би дошли до добре приче и „пет минута славе“? Колико је стереотипима о новинарима допринела филмска уметност, а посебно она која је настајала у Холивуду – нека су од питања на која одговоре даје књига „Новинарство и филм“ о којој говоре њене ауторке Сања Домазет Даничић и Маја Вукадиновић.
Колико је поносан на чињеницу да је српски Толстој, зашто сматра да када би светски политичари читали дела Лава Толстоја не би починили многе грешке, или би бар схватили куда да скрену и окрену се ка милосрђу, хуманизму, човекољубљу и добру – за „Орбиту културе“ открива руски новинар и писац-есејиста Владимир Толстој, чукунунук књижевног великана, донедавно саветник руског председника за област културе који је недавно овенчан Орденом српске заставе првог степена.
О изложби посвећеној 55. годишњици одржавања чувеног музичког фестивала „Вудсток“, који је пре више од пет деценија окупио неке од највећих светских рок извођача и постао симбол отпора младе генерације естаблишменту, потрошачком друштву, предрасудама и табуима. О томе зашто су „Вудсток“, али и читав хипи покрет, и данас вредни подсећања и проучавања разговарамо с једном од ауторки изложбе Вуком Јеремић.
А како је публика на Коларцу испратила звуке њеног „Острва радости“ , концерта на коме је извела композиције Дебисија, Стравинског, Листа, какве утиске носи из Београда – за Спутњик објашњава руска пијанисткиња Зарина Шиманска.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Орбита културе, 28.6.2024.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала