Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Срби на мети лажних оптужби приштинских власти, циљ је само један – застрашивање

© Sputnik / Теодор АнастасијевићБадње јутро на северу Косова
Бадње јутро на северу Косова - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2024
Пратите нас
Од хапшења Срба на Видовдан због ношења мајици или натписа који нису по вољи и укусу албанских сепаратистичких власти у Приштини до хапшења за измишљене ратне злочине, пут је кратак, а води ка једној ствари: циљ је да се српско становништво уплаши и натера да се исели са Косова и Метохије, а највише се „гађају“ угледни и поштени људи.
Још један Србин са Косова и Метохије ухапшен је због наводног ратног злочина који је наводно починио пре скоро тридесет година, када је био младић. Четрдесетосмогодишњи Срђан Лазовић, отац троје деце, ухапшен је у Лепосавићу под сумњом да је извршио ратни злочин против цивилног становништва у Ђаковици током сукоба на Косову и Метохији, саопштено је из дирекције полиције у Приштини.
Адвокат Василије Арсић провео је претходних десет година штитећи имовину расељених Срба са Косова и Метохије и бранећи их од безакоња власти у Приштини. Ради на повратку имовине расељеним лицима и повратницима, а случај једног од његових клијената важи за први случај од 2004. године у којем је суд ослободио неког Србина оптуженог да је починио ратни злочин.

Застрашивање – устаљена пракса Приштине

Арсић каже да је спреман да брани и Срђана Лазовића, уколико га позову, а сматра да се и у случају овог приведеног Србина ради о чистом застрашивању Срба и наглашава да је то постала устаљена пракса режима у Приштини. Циља се, истиче адвокат, на сваког Србина ко је „нормалан и поштован“, како би се до те мере застрашили да напусте Косово и Метохију.

Знам ситуације у којима се фабрикују докази који се касније користе као битни у доказном поступку. Сама чињеница да Лазовић живи на Косову 25 година, а није до сад оптуживан, показује праву намеру и говори да ту нема речи ни о каквом делу, већ о чистом застрашивању. Бојим се да је ово још један од сличних случајева у низу, рекао је Арсић за Спутњик.

© Sputnik / Теодор АнастасијевићПолиција тзв. Косова (РОСУ)
Полиција тзв. Косова (РОСУ) - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2024
Полиција тзв. Косова (РОСУ)

Смешне оптужбе

Да је Лазовић заиста извршио такво или слично дело, каже Арсић, био би процесуиран - 2001, 2002. или 2003, а не 2024. године.
У кући ухапшеног у Лепосавићу извршена је рација по налогу правосудних органа, где су истражитељи одузели, како тврде, „релевантне доказе који ће бити обрађени у даљем истражном поступку”.
Говорити о ратном злочину после 25 година и на рачун тога вршити претрес куће је за нас правнике и познаваоце свих тих правила смешно. Претрес се врши у случајевима непосредно након извршења кривичног дела, како би се нашли трагови и докази о истом том делу. Тражити било какве доказе о некаквом ратном злочину скоро 30 година касније у нечијој кући је ништа друго до метод узнемиравања и застрашивања, изричит је Арсић.

Хапшење на Видовдан

Адвокат напомиње да не би изједначавао оптужбе за ратни злочин са данашњим хапшењем Србина Немање Мићаловића, кога је косовска полиција привела на Газиместану због истицања српских симбола, али каже да је крајњи циљ исти – избрисати Србе из постојања.
Данас је Видовдан, значајан празник за Србе и ово хапшење младића на Газиместану је свакако имало за циљ да се обесхрабре Срби, да се више не одазивају видовданском позиву, да не буду видљиви као Срби на Косову и Метохији. То је врло дугачка и компликована прича, а ти системи застрашивања, од хапшења за ратне злочине, до хапшења због мајице или заставе са неким натписом толико су страшни да се понекад и сами запитамо која је смисао нашег постојања ту где смо.
© Sputnik / Бранкица РистићГрачаница, Срби са свих страна похрлили на Косово и Метохију
Грачаница, Срби са свих страна похрлили на Косово и Метохију    - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2024
Грачаница, Срби са свих страна похрлили на Косово и Метохију

Међународна заједница поново бескорисна

Арсић са жаљењем констатује да међународна заједница не реагује на овакво безакоње на Косову и Метохији, а додаје да се у садашњој корелацији односа у свету и тренутном стању у Европи од њих нема чему ни надати. Да постоји воља у међународним институцијама које су присутне на Косову, попут ОЕБС-а, ништа од овога се, уверен је, не би ни дешавало.
У правној држави постоје системи како се правда спроводи, постоје истражни и предистражни поступак, обавештења, саслушавања, прикупљање доказа, а овде се једино ради о једном методу подршке одређених фактора да се оно мало људи што је остало да живи овде у овим ужасним условима такође иселе, закључује адвокат.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала