Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Центар је у Бечу: Ко подстиче радикализацију ислама на Балкану

© Sputnik / Евгени Пахомов / Уђи у базу фотографијаРадикални исламисти
Радикални исламисти - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2024
Пратите нас
Радикалне исламске групе су међусобно врло повезане и чврсто се држе како у региону, тако и шире. Конкретно, постоји линија која повезује балканске екстремисте са центром у Бечу, а управо одатле су даље ишли и на сиријско ратиште, објашњава професор др Марија Ђорић.
Покушај напада на амбасаду Израела у Београду од стране припадника вехабијског покрета сасвим сигурно је забринуо многе и замислио их над питањем ко то подстиче радикализацију ислама на Балкану и колико су такве групе присутне у Србији.

Централа у Бечу

Политиколог и универзитетски професор др Марија Ђорић за Спутњик каже да проблем са религијским екстремизмом и тероризмом на Балкану свакако постоји, а да је тренутно посебан проблем са једном од интепретација радикалног ислама, конкретно везаном за терористичку организацију Исламска држава.
„Она никако није уништена, њена идеја је жива иако се чини да је на терену у Сирији и Ираку уништена. Она живи и бије своје битке пре свега у региону Африке и Сахела (гранична зона у Африци између Сахаре на северу и регије Судан на југу), али пушта своје пипке и по Европи која неће бити поштеђена, а пре свега западне земље које ови терористи сматрају непријатељима. Свакако ту смо и ми, односно регион Балкана,“ каже наша саговорница.
Конкретно, напомиње Ђорићева, огранци радикалног ислама се налазе у многим земљама региона, не само у Србији већ и БиХ, на територији наше јужне покрајине Косову и Метохији и Северне Македоније.
„Што се тиче вехабија они представљају радикални огранак ислама, међутим морамо рећи да нису све вехабије екстремисти, али оно што је врло индикативно и што желим да нагласим јесте да су све те вехабијске групе регрутовали они који су се са Балкана придружили Исламској држави. Укупно се из свих западно - балканских држава прикључило око 1.000 људи. Што се тиче Србије, из наше земље је отишло 49 пунолетних грађана, 37 мушкараца и 12 жена,“ прецизира наша саговорница.

Конвертити најопаснији

Како објашњава, религијски екстремизам је опасан пре свега за људе који припадају умереним интерпретацијама ислама, а за неке исламске екстремисте највећи непријатељи ће бити управо они муслимани за које они сматрају да нису довољно добри верници.
„Дакле, они су ти који су први на удару а касније и сви они који не одговарају њиховој перцепцији верника и њиховом виђењу света. Наравно да је свака идеолошка интерпретација религије опасна, поготову ако се заснива на насиљу али постоје надлежне службе чији је задатак да прате све те облике екстремизма и које су задужене за њихово спречавање и превенцију,“ напомиње саговорница Спутњика.
Ђорићева посебно упозорава на такозвани конвертите.
„Терористички акт је извршило лице које је конвертирало из православља у исламски радикализам и то није усамљен случај што је врло индикативно јер су управо конвертити опасни као особе са неком врстом поцепаног идентитета. Прелазећи у нову религију, они желе да, речено метафорички, буду већи католици од папе, односно да су већи верници од оних у чију заједницу долазе и због тога своју лојалност врло често показују кроз насиље. Право да човек промени религију је његово лично право, наравно, уколико се не иде у неку виолентну интерпретацију религије,“ објашњава Ђорићева.
Она није хтела да коментарише да ли су овакви људи подобни за врбовање неких тајних служби у политичке сврхе, рекавши да о томе воде рачуна надлежни органи.

Умрежени и апликацијама

„Проблем са радикалним исламизмом код нас креће деведесетих година упоредо са трагичним ратовима на нашем простору. Они су врло добро умрежени а уколико нису у директном контакту, повезани су путем различитих апликација и свим што онлајн као могућност пружа,“ напомиње она.
У медијској архиви забележено је да су у Београду у последњих годину и по дана два пута хапшени вехабисти. Прошлог маја је, због основа сумње на извршење кривичног дела тероризам, координисаном акцијом БИА и МУП, на Звездари ухапшен екстремни следбеник вехабизма. Он је на друштвеној мрежи Фејсбук објављивао текстове са порукама „потребно узети правду у своје руке“ и видео-снимке како користи ватрено оружје у једној стрељани.
Такође пре две године у Београду, ухапшен је члан вехабистичког покрета због подстицања истомишљеника на изазивање терористичких напада. Истрагом је утврђено да је пре неколико година планирао терористички напад камионом у Кнез Михаиловој улици у српској престоници, због чега је већ био у затвору.
Иначе, на Балкану постоји, како процењују познаваоци прилика око 20 вехабистичких ћелија у неколико држава. Најопаснијом се сматра група у селу Горња Маоча између Тузле и Брчког.
Осим држављана БИХ, како су објављивали тамошњи медији, тамо су биле и особе из Северне Македоније, САД, па чак и из Србије, који су врбовани и који су примили ислам.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2024
СРБИЈА
Вучић: Према терористима нећемо имати милости — ништа се случајно није догодило
Припадници МУП-а Србије - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2024
СРБИЈА
Пропао покушај да се углед Србије сруши – преко тероризма
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала