- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Да ли ће нови амерички послушник променити политику НАТО-а према Русији

© Sputnik / Лола ЂорђевићПремијер Холандије Марк Руте
Премијер Холандије Марк Руте - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2024
Пратите нас
Именовањем бившег холандског премијера Марка Рутеа на место генералног секретара НАТО-а, политика алијансе према Русији и сукобу у Украјини остаће иста. НАТО је организација створена да служи интересима Сједињених Држава и део је њихове војне машинерије, па је за место генералног секретара изабран „послушник“ Вашингтона, оцењују руски експерти.
Америка даје највећи допринос буџету НАТО-а и користи алијансу за своје интересе. Због тога не треба очекивати никаква „чуда” са овим именовањем. Руте ће само спроводити и оглашавати одлуке Вашингтона. Дакле, улога генералног секретара блока је да буде „гласноговорник“ америчке политике.
„Њега је одобрила администрација Џоа Бајдена. Апсолутно нам је јасно да је Северноатлантска алијанса кључни геополитички инструмент у рукама Вашингтона, па је стога сваку кандидатуру за место генералног секретара НАТО-а прво утврђује Вашингтон, па тек онда остале чланице алијансе. Руте апсолутно одговара Сједињеним Државама. Уосталом, зна се ко је главни у алијанси, а ко је, у ствари, извршилац воље Вашингтона“, каже Александар Михајлов, шеф руског Бироа за војно-политичке анализе.
Михајлов напомиње да је избор Рутеа на место генералног секретара НАТО-а било очекивано, јер се о томе причало још од прошле године.
Готово све његове акције, почев од 2014. године, биле су апсолутно засноване на ставу Сједињених Држава о Украјини и антируској политици, истиче Михајлов. Познат је по својим изјавама да је „пораз“ Москве од виталног значаја за обезбеђивање мира у Европи.
„Oн је веома подобан и користан за Вашингтон. Има веома либералне ставове, а истовремено, упркос свом разметљивом либерализму, подржава готово све милитаристичке тезе Вашингтона. Он је један од првих који је, још 2014. године, предлагао слање тешког наоружања и тенкова у Украјину“, истиче експерт.
Када је на почетку руске специјалне војне операције Украјина почела да се обраћа Вашингтону за помоћ у авијацији тражећи флоту авиона Ф-16, Руте се међу првима заложио за проширење испоруке ових авиона Украјини, додао је Михајлов.
Холандија и Данска су прве пристале да за Украјину обезбеде америчке ловце Ф-16. Амстердам поклања 24 ловца Ф-16 украјинским ваздухопловним снагама да их користе за нападе на Русију и неће уводити ограничења у употреби својих борбених ловаца, а такође врши и обуку украјинских пилота за те авионе.
Холандија је такође Кијеву обезбедила артиљерију, дронове и муницију.
Москва је више пута упозоравала западне државе да испоруке наоружања Украјини ни у ком случају неће променити ситуацију на фронту, већ ће само додатно да продужи сукоб. Такође је поручила да ће Русија на испоруку америчких авиона Ф-16 да гледа као намерни сигнал НАТО-а „у нуклеарној сфери“.

Ко је Марк Руте

Рутеова антируска и проукрајинска позиција још једном потврђује да ће курс НАТО-а ка конфронтацији са Русијом остати непромењен у догледној будућности.
„Он се држи русофобске агенде почев од 2014., прилично грубо говори о позицији нашег председника и руководства наше земље и уопште о нашим акцијама током специјалне војне операције. Односно, он се стално супротставља Русији... Он је четири пута био премијер Холандије, одавно је у највишим ешалонима власти на европском терену, али, по мом мишљењу, као и сви претходни генерални секретари НАТО-а, он испуњава најважнији услов - он је апсолутно лојалан Вашингтону и никада неће прећи границу. И ми ћемо, наравно, морати да радимо с њим, али сам више него сигуран да би, без обзира на то да ли је Столтенберг остао, Алијанса имала исту апсолутно спољно-политичку агенду. Она се не мења у зависности са променом њеног гласоговорника“, каже Михајлов.
Руте ће преузети своје обавезе генералног секретара од 1. октобра 2024. године, када Јенсу Столтенбергу истиче мандат након десет година на челу алијансе.
За одлуку о именовању генералног секретара алијансе потребна је једногласна одлука свих земаља чланица, а Руте је управо на томе радио састајући се претходних месеци са лидерима колективног Запада, напомиње Михајлов. На крају је и Мађарска одустала од противљења и дала зелено светло холандском премијеру и његовој кандидатури.
Михајлов напомиње да је Руте дипломирани историчар, али нема искуства у војним пословима, према његовим речима, управо су такви људи потребни Вашингтону. Дакле, они који нису професионалци у овој области, не разумеју расподелу ресурса, карактеристике наоружања и низ других питања која се односе на војску.
Руте је, док је био на месту премијера, добио надимак "тефлон Марк" због способности да избегне критике и преживи скандале. Међутим, није успео да доведе холандску потрошњу на одбрану до циља НАТО-а од два процента БДП-а, али се очекује да ће Холандија коначно испунити тај циљ ове године.

Пет изазова за Рутеа

Руте, познат по антируској реторици, раније је говорио да НАТО треба да настави обуздавање Русије, јачајући заштиту источног крила и повећавајући трошкове за одбрану сваке земље-чланице у висини од најмање 2 одсто БДП-а.
Међу његовим изјавама је и да НАТО мора бити моћан да се супротстави Москви, а други лидери Европске уније не смеју бити наивни према Путиновој Русији.
Када је почела руска специјална војна операција, Руте је описао руског лидера као "хладнокрвног, бруталног и немилосрдног", док је на једној парламентарној дебати говорио да не треба ментално прецењивати Путина, јер он „није јак човек, није јак момак".
За разлику од Путина, Руте уважава Владимира Зеленског кога је окарактерисао као „човека са мисијом“ захваљујући коме је „Украјина успешна“.
Западни медији оцењују да ће се Руте суочити са пет изазова када преузме функцију генералног секретара алијансе – могућим повратком бившег америчког председника Доналда Трампа у Белу кућу, питањем војне подршке Украјини, европским лидерима наклоњеним руском председнику Владимиру Путину, притужбама из источног блока и недостатком новца за одбрану.
Кремљ оцењује да је „НАТО непријатељски савез за Русију у овом тренутку“, с обзиром да има за циљ стратешко сузбијање Руске Федерације.
Нато застава - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2024
СВЕТ
Нема своје мишљење и повија се како ветар дува – идеалан за чело НАТО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала