- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: Пољска и балтичке државе желе да се ограде од Русије гвозденом завесом

© AFP 2023 / WOJTEK RADWANSKIПољски граничар патролира дуж границе са Белорусијом
Пољски граничар патролира дуж границе са Белорусијом - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2024
Пратите нас
Пољска и балтичке земље планирају да се ограде од Русије новом гвозденом завесом и на граници са њом и Белорусијом изграде несавладиву препреку, такозвани „Источни штит“, при чему предлажу да његову изградњу плати Европска унија, пише чешки портал „Лидовки“.
„После 78 година (од говора британског премијера Винстона Черчила у Фултону), у Европи се формира нова гвоздена завеса...“, наводи се у чланку.
На овај начин земље Источне Европе желе да се заштите од „експанзивних претензија“ и „хибридних претњи“ које наводно долазе од Русије.
Портал тврди да је пројекат под називом „Источни штит“ има за циљ да заштити земље не само од директних, већ и од хибридних претњи. Целом дужином планирана је изградња бункера, противтенковских препрека, постављање средстава за електронску заштиту, као и припрема минских поља у случају непосредне опасности.
Међутим, аутори чланка наводи да пројекат има много празнина: на пример, питање заштите естонско-руске границе, чији део иде дуж Чудског језера.
Раније је Ројтерс, позивајући се на изворе, јавио да су Пољска, Литванија, Летонија и Естонија позвале Европску унију да издвоји око 2,5 милијарди евра за изградњу одбрамбене линије од 700 километара на граници са Русијом и Белорусијом. Портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова је, коментаришући ову иницијативу, приметила да су једина претња за земље ЕУ – оне саме, зависне од НАТО-а и САД.
Руски граничнар - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2024
РУСИЈА
Пољска и балтичке земље шире неосновани страх - траже изградњу линије одбране на граници са Русијом
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала