- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Нека моја деца одлуче: Ворен Бафет најавио прекид донација Фондацији Гејтс

© AFP 2023 / JOHANNES EISELEВорен Бафет
Ворен Бафет - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2024
Пратите нас
Ворен Бафет, председник и главни извршни директор Беркшир Хатавеја, најавио је још 5,3 милијарде долара у добротворне сврхе, али у великој промени свог дугогодишњег плана давања рекао је да планира прекидање донације Фондацији Бил и Мелинда Гејтс након своје смрти.
Он ће пустити своје троје деце да одлуче како ће поделити остатак свог богатства од 128 милијарди долара.
Бафет је изнео нови план за своје имање у интервјуу за „Вол стрит џурнал“. Деведесеттрогодишњи милијардер који води Беркшир Хатавеј (Berkshire Hathaway) није одмах одговорио на питања АП-а о свом плану који позива Хоарда, Сузи и Питера Бафета да се једногласно договоре где ће дати своје деонице Беркшира након његове смрти.
Бафет је дао око 55 милијарди долара вредних деоница Беркшира у пет фондација откако је изнео свој план донација 2006. године, а далеко највећи удео отишао је управо Фондацији Гејтс. Остале четири фондације повезане су с његовом породицом, укључујући и оне које води свако од његове деце.

„Фондација Гејтс нема новца након моје смрти“, рекао је Бафет, који је напустио управни одбор Фондације 2021. након што је Бил Гејтс, један од његових најбољих пријатеља, објавио да се он и Мелинда Френч Гејтс разводе. Мелинда Френч Гејтс напустила је Фондацију раније ове године.

У свом почетном обећању Фондацији Гејтс 2006, Бафет је написао да планира да укључи организацију у свој тестамент.
„Ускоро ћу написати нови тестамент који ће осигурати наставак ове обавезе – расподелом преосталих наменских деоница или на неки други начин – након моје смрти“, написао је тада, мислећи на годишње дарове деоница Беркшира.
Бафет је, међутим, у изјави од петка рекао да његова изворна обећања важе само до тренутка његове смрти. Он ће препустити својој деци да одлуче шта ће учинити са својим деоницама Беркшира, слично као што то чини сада када допушта фондацијама да одлуче како ће користити његове дарове. Рекао је да већ знају циљ његова давања.
„Требало би се користити за помоћ људима који нису имали среће као ми“, рекао је Бафет за „Вол стрит џурнал“.
„На свету има осам милијарди људи, а ја и моја деца били смо у најсрећнијем постотку од 1% или тако нешто. Постоји много начина да се помогне људима“, додао је.
Марк Сузман, извршни директор Фондације Гејтс, рекао је у изјави да цени Бафетову великодушност током година.
„Ворен Бафет био је веома великодушан према Фондацији Гејтс кроз више од 18 година доприноса и савета“, рекао је Сузман.
„Одиграо је непроцењиву улогу у заговарању и обликовању рада Фондације на стварању света у којем свака особа може живети здраво, продуктиван живот. Дубоко смо захвални за његов најновији дар и доприносе у укупном износу од приближно 43 милијарде долара нашем раду“, рекао је.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала