- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Десница води на парламентарним изборима у Француској, Макронова партија тек трећа /видео, фото/

© AP Photo / Thibault CamusМарин ле Пен
Марин ле Пен - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2024
Пратите нас
Партија „Национално окупљање“ води у првом кругу ванредних парламентарних избора у Француској, показују прелиминарни подаци које преноси БФМТВ.
Партија деснице „Национално окупљање“ води са 33 одсто гласова, док алијанса левице Нови народни фронт добила је 28,5 одсто. Коалиција председника Емануела Макрона - „Заједно за Републику“ освојила је 22 одсто.
Према подацима агенције за истраживање јавног мњења Елабе, након другог круга, Национално окупљање би могло да има од 260 до 310 места у Народној скупштини (доњи дом француског парламента), Нови народни фронт - од 115 до 145 места, а Заједно за Република - од 90 до 120 места.
Према прелиминарним информацијама, на изборима до 17 часова изашло је 59,39 одсто бирача, што је рекордна излазност у првом кругу од 1978. године када је излазност била 68 одсто, показују подаци Министарства унутрашњих послова.
Према проценама института за испитивање јавног мњења Елабе, излазност би до 20 часова могла да износи 69,5 одсто.
© AP Photo / Thibault CamusПристалице Марин ле Пен
Присталице Марин ле Пен - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2024
Присталице Марин ле Пен

Марин ле Пен: Макронов табор скоро потпуно уништен

Лидер Националног окупљања (РН) Марин ле Пен рекла је вечерас да је табор председника Емануела Макрона скоро потпуно уништен.
Она је позвала на апсолутну већину у другом кругу избора како би њена странка могла поправити Француску и поново успоставити јединство.
„Ништа није добијено и други круг је одлучујући. Потребна нам је апсолутна већина како би Жордана Барделу за осам дана Емануел Макрон именовао за премијера“, рекла је Ле Пенова присталицама.

Меланшон: Левичарска коалиција ће повући кандидате у 2. кругу, ако у 1. буде трећа

Левичарска коалиција Нови народни фронт (НФП), која се, према излазним анкетама, налази на другом месту, повући ће своје кандидате у другом кругу следеће седмице, уколико заузме трећу позицију у првом кругу према коначним резултатима, изјавио је данас лидер ЛФИ Жан-Лик Меланшон.
„Наша смерница је једноставна и јасна: ниједан глас више за Национално окупљање“,, рекао је Меланшон, реагујући на резултате изборних, пренео је Ројтерс.

Макрон позвао бираче да блокирају десницу у 2. кругу

Макрон је одмах по објављивању прелиминарних резултата позвао бираче да блокирају десницу у одлучујућем другом кругу избора који ће се одржати 7. јула.
„Суочени са Националним окупљањем, дошло је време за широк, јасно демократски и републикански савез за други круг“, рекао је Макрон у саопштењу.
Он је истакао и да велика излазност у првом кругу говори о важности овог гласања за све сународнике и жељи да се разјасни политичка ситуација, пренео је Франс 24.
© AP Photo / Yara Nardi, PoolБрижит и Емануел Макрон на гласању
Брижит и Емануел Макрон на гласању - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2024
Брижит и Емануел Макрон на гласању
Макрон је распустио парламент и расписао изборе након тешког пораза његове странке „Препород“ на изборима за Европски парламент и победе странке „Национално окупљање“ Марин ле Пен.
Анкете дају предност „Националном окупљању“ који, како се процењује, вероватно неће освојити апсолутну већину гласова да би могао самостално да влада наредних пет година.
Ако на изборима „Национално окупљање“ или левичарска коалиција „Нови народни фронт“ освоје апсолутну већину, што је најмање 289 посланичких места, Макрон ће морати да изабере премијера из редова победничке коалиције, који ће изабрати своје министре, односно наступиће кохабитација председника и премијера из супротног политичког табора.
У случају да исход избора буде освојена релативна већина у парламенту, односно 230 посланичких места, победник ће морати да склапа савезе који би омогућили доношење закона, односно функционисање парламента.
Французи бирају између више од 4.000 кандидата за 577 посланичких места у Националној скупштини. По један посланик се бира у свих 577 изборних јединица већинским гласањем у два круга.
Он може бити изабран већ у првом кругу ако истовремено добије 50 одсто гласова оних који су изашли на биралишта и најмање 25 одсто броја уписаних бирача, иначе ће победника одлучити други круг гласања, у који улазе два кандидата с највећим бројем гласова у првом кругу и следећи који су добили најмање 12,5 одсто гласова уписаних.
Не добијају све изборне јединице исти број заступника у скупштини, односно број посланика се додељује у складу с бројем становника.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала