Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Како изгледа „дрил“: Ефикасна обука помогла жандарму да савлада терористу

© Tanjug / Јована КулашевићПолиција Србија
Полиција Србија - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2024
Пратите нас
Припадници Жандармерије пролазе озбиљан психо-физички тест после чега их чека још тежа обука,тзв. дрил. Коме то успе да прође иде на даље усавршавање, каже бивши командант Жандармерије Горан Радосављевић – Гури и истиче да је реаговање припадника Жандармерије Милоша Јевремовића на терористички напад у Београду пример добро обученог професионалца.
Самодисциплина коју је показао припадник Жандармерије Милош Јевремовић кога је пре неколико дана припадник покрета вехабија Милош Жујовић, исламско име Салахудин, стрелом погодио у врат, а Јевремовић остао смирен, успео да упуца нападача и позове Хитну помоћ и полицију, изазвала је велику пажњу.

Проћи „дрил“

Овај чин је окарактерисан као терористички акт а министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао да је рањени Јевремовић добро и да су му физичка, ментална и психичка спремност помогле да преживи и да са што мање последица прође кроз оно што му се десило.
Горан Радосављевић – Гури, пензионисани полицијски генерал-пуковник, последњи командант Посебних јединица полиције и први командант Жандармерије, за Спутњик каже да момци и девојке које постају припадници ове елитне полицијске групе пролазе озбиљну обуку.
„Сваки припадник Жандармерије пролази озбиљне психо-физичке тестове да би постао припадник ове елитне јединице. После тога се иде на обуку односно, такозвани „дрил“ која обухвата најтеже могуће вежбе снаге и издржљивости и самоконтроле при излагању питомаца ситуацијама које су најприближније борбеним ситуацијама,“ истиче Радосављевић.
Како објашњава, током обуке питомцима очврсне и воља, а после „дрила“ када оду у јединицу, наравно, ако прођу „дрил“, настављају са редовним тренинзима обукама и свим што иде уз то. Сама реч дрил је, како каже, универзална за све специјалне јединице и подразуме најтежу могућу обуку на свету.

Услови слични рату

„Мора да истрпи и глад, и неспавање, и да пузи кроз блато… Има ту хиљаду ствари које је тешко објаснити у пар реченица. После тога постоји и специјалистичка обука за диверзанте, руковаоца тешким оруђима, за минобацаче, артиљерце, обезбеђење ВИП личности, логистику и тако даље… Све то добијају као могућност где се они додатно граде и усавршавају на бази основног најтежег теста који су прошли,“ каже Гури.
Радосављевић сматра да је Јевремовић пример некога ко је прошао озбиљан „дрил“ који му је помогао да остане и он жив, али и да обави посао за који је био обучен.
„Он је показао да је у једној од најтежих ситуација остао присебан и то је поступак врхунског професионалца и некога ко је врхунски обучен. Момак је поступио херојски и дај Боже да имамо више таквих у Жандармерије. Имао је среће да стрела није погодила каротиду, гркљан или кичму али са стрелом у врату тако одреаговати је пример врхунско обученог припадника Жандармерије,“ оцењује Гури.

Пример врхунски обученог Жандарма

Према његовим речима, припадници ових јединица током обуке имају и обавезну обуку око пружања прве помоћи како другом лицу, тако и себи.
„Ми смо имали ситуације да су људи остајали без руке или ноге или да су добили метак у стомак где смо ми морали да им пружимо прву адекватну медицинску помоћ. Тако да је то такође тешко јер у датом тренутку морате остати апсолутно смирени ако некоме желите да сачувате живот, или да спасите свој као што је овај младић урадио тиме што је знао да не сме да помера стрелу из врата,“ објашњава Гури.
Припадници Жандармерије иначе уче и разноразне борилачке вештине, како да рукују са хладним оружјем и како од њега да се одбране и неутралишу противника, ако су ненаоружани. Такође имају и обуке у води односно под водом… Укратко, уче како преживети и испунити задатак у разним околностима па тако на известан начин постају убојито оружје у људском облику.
Радикални исламисти - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2024
СРБИЈА
Центар је у Бечу: Ко подстиче радикализацију ислама на Балкану
Припадници МУП-а Србије - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2024
СРБИЈА
Пропао покушај да се углед Србије сруши – преко тероризма
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала