- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници имају ново објашњење за четири века стару мистерију на Месецу

CC0 / rawpixel.com / Chaiwoot Pooh / Површина Месеца
Површина Месеца - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2024
Пратите нас
Научници сугеришу да хлађење древне подземне лаве може објаснити мистериозне светле мрље на Месецу, доводећи у питање претходне теорије о њиховом магнетном пореклу.
Месечеви вртлози, светле мрље на површини Месеца, интригирају научнике од њиховог открића у 17. веку. Упркос опсежним студијама, ови светли лунарни региони, попут добро познатог Рајнер Гама вртлога, остају мистерија.
Недавна студија Универзитета Станфорд и Универзитета Вашингтон у Сент Луису (ВУСЛ) предлаже ново објашњење за те мистериозне светле мрље. За разлику од Земље, Месецу недостаје глобално магнетно поље које би га заштитило од наелектрисаних честица Сунца, због чега Месечева површина временом потамни услед хемијских реакција. Међутим, чини се да су неке области заштићене малим магнетним пољима, која се поклапају са светлосним вртлозима. Међутим, нису све стене у овим пољима рефлектујуће, нити сва магнетна поља на Месецу имају вртлоге.

Рушење претходних теорија

Претходне теорије су сугерисале да удари микрометеорита покрећу наелектрисане честице прашине, стварајући баријере магнетног поља које одражавају соларне ветрове. Научници са Станфорда и ВУСЛ-а сада оспоравају ту хипотезу, тврдећи да нека друга сила магнетизује Месечеве вртлоге и одбија честице соларног ветра. Њихово истраживање објављено је у часопису Journal of Geophysical Research: Planets.
„Удари би могли да изазову ове врсте магнетних аномалија, али постоје неки вртлози у којима једноставно нисмо сигурни како би удар могао створити тај облик и ту величину ствари. Друга теорија је да под земљом имате лаву која се полако хлади у магнетном пољу и ствара магнетну аномалију“, каже планетарни научник Мајкл Кравчински из ВУСЛ-а.

Радарски докази

Радарски докази указују на то да се испод површине Месеца налазе остаци древне растопљене стене. Ове подземне реке охлађене магме указују на вулканску активност пре неколико милијарди година. Користећи модел брзине хлађења магме, Кравчински и његов тим истражили су како минерал илменит, уобичајен у лунарним вулканским стенама, може да произведе ефекат магнетизације.
Њихови експерименти показују да споро хлађење илменита може изазвати зрна металног гвожђа и легура гвожђа и никла унутар Месечеве коре и горњег омотача да генеришу јако магнетно поље. Овај ефекат, закључују научници, могао би да објасни јака магнетна поља повезана са Месечевим вртлозима.
„Ако намеравате да креирате магнетне аномалије користећи методе које описујемо, онда подземна магма мора имати висок садржај титанијума. Видели смо наговештаје ове реакције која производи метално гвожђе у лунарним метеоритима и у лунарним узорцима из Аполона. Али сви ови узорци су површински токови лаве, а наша студија показује да би хлађење под земљом требало значајно да побољша ове реакције формирања метала“, каже Кравчински, преноси Сајенс алерт.
НАСА-ина предстојећа мисија Lunar Vertex има за циљ да истражи Рајнер Гама вртлог бушењем директно у површину Месеца. Та мисија, заказана за 2025. годину, могла би да обезбеди доказе потребне за решавање мистерије Месечевих вртлога.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала