- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Жарку Лаушевићу постхумно додељена награда Сомборског филмског фестивала

© Фото : Сомборски филмски фестивал уступио Спутњику/Небојша БабићГлумац Жарко Лаушевић
Глумац Жарко Лаушевић - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2024
Пратите нас
Глумцу Жарку Лаушевићу постхумно је додељена награда „Специјални Ернест“ Сомборског филмског фестивала, који ће бити отворен 11. јула у Атријуму Градске куће у том граду.
Одлуку о награди која се додељује за допринос добрим филмовима донела је Дирекција Сомборског филмског фестивала, у којој су Ксенија Јанковић, Миливоје Млађеновић и Михајло Несторовић.
Програм фестивала подељен је у четири селекције, у оквиру којих ће бити приказано 13 филмова, међу којима су: „Још један дан“ Радивоја Буквића, „Руски конзул“ Мирослава Лекића, „Екскурзија“ Уне Гуњак, „Јорговани“ Синише Цветића, „Видеотека“ Луке Бурсаћа, „Радничка класа иде у пакао“ Младена Ђорђевића, „Пеликан“ Филипа Хераковића, „Оркестар“ Матевжа Лузара и други.
Жири Главног такмичарског програма радиће у саставу: Весна Чипчић, Ана Марија Роси и Радован Вујовић, док ће у жирију селекције филмова младих аутора бити Павле Менсур, Љубомир Булајић и Стефан Вукић.
У селекцији Главног такмичарског програма биће додељена награда „Ернест“ за најбољи филм, признање „Боер“ за најбољу глумицу и најбољег глумца. У селекцији филмова младих аутора биће додељена награда „Боер“ за најбољи филм.
Награда „Ернест“ носи назив по филмском пиониру Ернесту Бошњаку, сомборском кинематографу и једном од првих филмских аутора у Србији. Бошњак је био оснивач југословенске кинематографије, први југословенски сниматељи, редитељ и продуцент, који је 1906. године донео у Сомбор кино-пројектор и отворио биоскоп.
Као заљубљеник у филм и ентузијаста и сам је почео да снима филмове 1909. године, а за заслуге на развоју југословенског филма добио је државну пензију. Награда „Боер“ добила је назив по филмском предузећу „Боер филм“ које је Ернест Бошњак основао и уложио у њега целокупну своју имовину.
Претфестивалски програм биће одржан дан пред почетак фестивала 10. јула, пројекцијом филма „Измишљени пријатељи“, а на дан почетка фестивала у Културном центру „Лаза Костић“ биће отворена и изложба фотографија „Бата у 90 слика“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала