Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Гујон: Обнова куће Џафера Деве јасан знак Србима, међународна заједница да реагује

© Sputnik / Лола ЂорђевићДиректор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон
Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2024
Пратите нас
Директор Канцеларије за јавну и културну диплопматију Арно Гујон рекао је да обнова куће сарадника нациста Џафера Ибрахима Деве представља јасан сигнал српској заједници на Косову и Метохији и позвао међународну заједницу да реагује.
Гујон је у објави на платформи Иксподсетио да је сво неалбанско становништво тешко страдало током Девине "кампање терора" у окупираним деловима Србије током Другог светског рата.
"Позивамо све релевантне органе и стране дипломате на територији покрајине КиМ да уразуме оне који су укључени у ове акције и коначно обуставе сав рад на овом процесу рехабилитације", додао је он.
Како је навео, ово није промоције културе.
"Упркос бројним упозорењима на високом нивоу, огорчењу јавности и повлачењу фондова ЕУ и УН, власти у Приштини су посвећене својој бизарној опсесији обнове куће нацистичког сарадника и једног од вођа који стоје иза стварања злогласне албанске СС дивизије Скендербег, Џафера Ибрахима Деве", написао је Гујон.
Како је навео, под маском "промоције културе" власти у Приштини сада покушавају да овај пројекат, корак у процесу рехабилитације Џафера Деве, представе као "Нови регионални културни центар".
Раније данас објављено је да су привремене власти у Приштини наставиле реновирање куће нацистичког злочинца Џафера Деве, а да министарство културе привремених приштинских институција финансира радове са 500.000 евра.
Кућа Џафера Деве у Митровици - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2024
СРБИЈА
Приштина наставила обнову куће нацистичког злочинца, огласио се Београд
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала