- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин и Моди поставили главни циљ до 2030. године

© Sputnik / Vladimir VyatkinТројицка кула, Кремљ, Москва
Тројицка кула, Кремљ, Москва - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2024
Пратите нас
Главни резултат преговора руског председника Владимира Путина и индијског премијера Нарендре Модија са становишта економије је програм развоја стратешких праваца сарадње две земље до 2030. године, изјавио је новинарима заменик шефа администрације руског лидера Максим Орешкин.
„Путин и Моди су поставили циљ да робна размена Русије и Индије до 2030. године достигне 100 милијарди долара“, нагласио је Орешкин.
Он је оценио да је динамика у трговини веома добра.
Према његовим речима, већ 70 одсто трговинског промета Русије и Индије се одвија у националним валутама, а у перспективи је коришћење дигиталних финансијских актива.
Он је истакао да је на састанку разговарано и о питању готовинског плаћања картицама националних платних система и додао да је постигнут договор о интеракцији централних банака на ову тему.
Поред тога, Орешкин је подвукао да ће Русија и Индија сарађивати у области производње авиона, као и да ће унапређивати и продубљивати сарадњу у фармацеутској индустрији.
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је, коментаришући преговоре руско-индијске делегације оценио да односи две земље у потпуности одговарају термину „посебно привилеговано стратешко партнерство“.
Истовремено, први заменик министра иностраних послова Индије Винај Кватра рекао је на брифингу након преговора делегација да су Русија и Индија током Модијеве посете Москви потписали 9 докумената, углавном у области економске сарадње.
Он је такође истакао да су Путин и Моди размотрили и продубљивање сарадње две земље у енергетском сектору.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков потврдио је да су Русија и Индија закључиле читав низ споразума у ​​оквиру различитих ресора на маргинама посете индијског премијера Москви.
Претходно, Путин је саопштио да је робна размена Москве и Њу Делхија за први квартал 2024. године повећана за 20 одсто.
Данас су одржани званични преговори руског и индијског лидера. Председник Русије Владимир Путин уручио је индијском премијеру Нарендру Модију орден Светог Андреја Првозваног након разговора у ужем формату у Кремљу.
Премијер Индије борави у званичној посети Русији 8. и 9. јула. Дан раније су он и Путин имали неформални разговор у резиденцији руског лидера у Новом Огарјову.
Владимир Путин и Нарендра Моди на изложби Русија - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2024
РУСИЈА
Русија може изградити више нуклеарних електрана у Индији
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала