- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Под руским председавањем БРИКС-а од почетка године организовано 48 догађаја

© Фотохост-агентство brics-russia2024.ru / Уђи у базу фотографијаЛого БРИКС-а
Лого БРИКС-а - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2024
Пратите нас
За првих шест месеци руског председавања БРИКС-ом већ је одржано 48 догађаја, чији је оператер био Фонд „Росконгрес“.
За руско председавање БРИКС-ом 2024. године је у плану више од 250 догађаја у 11 региона Русије, у организацији представника федералне и регионалне извршне власти, јавних организација и пословне заједнице. Кључни догађај биће XIV самит БРИКС-а, који ће се одржати у Казању од 22. до 24. октобра.
„Мултилатерални и вишеструки организациони рад у оквиру имплементације акционог плана председавања и његових приоритета је под руководством помоћника председника Руске Федерације за спољну политику Јурија Ушакова“, наводи се у саопштењу „Росконгреса“.
Конкретно, у оквиру плана председавања већ су одржани састанци министара просвете, спорта, здравља, шефова тужилаштава и председавајућих врховних судова земаља БРИКС-а. Важан догађај био је састанак министара спољних послова, укључујући проширено заседање уз учешће држава Глобалног југа и истока у Нижњем Новгороду.
Директори свемирских агенција земаља БРИКС-а разговарали су о проблему све веће количине свемирског отпада и иницијативи за развој међународног система за обезбеђивање космичких активности, коју је предложила руска страна. Они су такође разговарали о стварању Савета за свемир БРИКС-а. Први пут је одржан Међународни форум БРИКС-а о нуклеарној медицини на високом нивоу.
Русија је преузела председавање асоцијацијом 1. јануара, а само председавање се одвија под мотом „Јачање мултилатерализма за правичан глобални развој и безбедност“.
Десети Парламентарни форум БРИКС-а одржава се у Санкт Петербургу 11. и 12. јула.
Лого БРИКС-а на Самиту у Јоханесбургу - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2024
РУСИЈА
Надмашили Г7: БРИКС постао један од највећих економских центара света
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала