- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

САД, Канада и Финска стварају „Ледени пакт“

© AP Photo / David KeytonФински ледоломац "Нордика"
Фински ледоломац Нордика  - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2024
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе, Финска и Канада су се договориле да удруже снаге у изградњи флоте ледоломаца у покушају да сустигну Русију и Кину, изјавио је заменик саветника америчког лидера за националну безбедност Далип Синг.
Он је упозорио да без договора, о којима ће бити званично објављено на маргинама самита НАТО-а у Вашингтону, западни савезници ризикују да изгубе примат од противника у „технолошкој области која има велики геостратешки значај“, заједно са наруџбинама за ледоломце из трећих земаља заинтересованих за њихову набавку.
„Лидери САД, Финске и Канаде, председник (Џозеф) Бајден, председник (Александар) Стуб и премијер (Џастин) Трудо, саопштиће да о намери да формирају трилатерални механизам за сарадњу у производњи ледоломаца“, рекао је Синг.
Споразуми подразумевају размену информација, сарадњу у обуци радне снаге и понуду савезницима и партнерима за куповину ледоломаца од америчких, финских или канадских бродоградилишта, који ће бити уједињени у својеврсни конзорцијум.
Савезници планирају да крајем године потпишу формални меморандум о разумевању, након чега ће почети примена споразума.
„Размотрићемо могућност позивања других савезника и партнера у ‘Ледени пакт’“, рекао је Синг.
Он је додао и да ове земље желе, између осталог, да пројектују моћ у поларним географским ширинама и „наметну међународне норме“.
„‘Ледени пакт’ ће послати сигнал Русији и Кини да САД, заједно са савезницима, намеравају да, прво, упорно повећавају сарадњу у индустријској политици како би повећали нашу конкурентност у стратешким индустријама као што је бродоградња, као друго, да изграде велику флоту ледоломаца светске класе, и треће, да пројектују моћ на поларним географским ширинама за спровођење међународних и уговорних норми, промовисање мира и безбедности на Арктику и Антарктику“, објаснио је он.
Према отвореним изворима, Финска има у својој флоти 12 ледоломаца, Канада има 20, док САД имају само два оперативна ледоломца.
Нуклеарни ледоломац Јамал - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2023
РУСИЈА
Путин: Ниједна земља на свету нема флоту нуклеарних ледоломаца као Русија
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала